Meksiko: Dečak sakrio braću i sestre od ubica, pešačio 23 kilometra da pozove pomoć

U masakru koji se dogodio u ponedeljak na lokalnom putu u meksičkoj državi Sonora, na granici sa Sjedinjenim Državama, ubijeno je devet članova američke mormonske porodice, tri majke i šestoro dece, iz zasede koju su postavile ubice narko-kartela.

jemen dete glad siromastvo jpg

Osmoro dece, od kojih su neka tek bebe, preživeli su napad ubica narko-kartela u Meksiku, u kojem su stradale njihove majke, ali su prošli kroz pakao krijući se satima u grmlju, dok su neki od njih pešačili kilometrima tražeći pomoć, piše američka agencija AP.

“Nakon što je video kako mu majka i brat ginu, Devin je sakrio šestoro braće i sestara u grmlju i prekrio ih grančicama, kako bi bili na bezbednom dok se on ne dovede pomoć. Pošto se dugo nije vraćao, njegova devetogodišnja sestra je napustila skloništa da bi pokušala da dođe do sela”, navela je njihova rođaka Kendra Miler.

Devojčica Mekenzi Rajn Langford hodala je satima po mraku, dok nije pronađena nekoliko sati nakon što su ostala deca spašena. Deca su bila sama više od šest sati.

Na snimcima razgovora između spasilaca može se čuti da se vodila debata o teškoj odluci o tome da li rizikovati još života ili sačekati da stigne meksička vojska. Kada su pronašli decu, zatekli su zastrašujući prizor.

Osmogodišnja Kodi Grejson Langford bila je pogođena u vilicu i obilno je krvarila, dok je druga devojčica pogođena u nogu i leđa. Napadači su mecima zasuli tri vozila u kojima su se nalazile žrtve koje su živele na severu Meksika, a jedno od vozila je potpuno izgorelo.

AP navodi da da je jedna od žena koja se nalazila u automobilu, Kristina Langford Džonson, sakrila svoju bebu na pod automobila i izašla mašući rukama da bi pokazala da ne predstavlja pretnju.

Ona se možda udaljila od vozila da bi skrenula pažnju ubica sa deteta, a njeno izrešetano telo pronađeno je 15 metara od automobila. Napad je preživelo osmoro dece, ali ono što su preživeli u udaljenim planinskim predelima Sonore skoro je neopisivo, navodi AP.

Petoro dece zadobilo je toliko teške povrede da su ih meksičke vlasti prevezle do granice vojnim helikopterom, kako bi dobili medicinsku negu u SAD.

Medicinski zvaničnici naveli su da su deca bila u stabilnom stanju u trenutku kada su krenula na taj put. Troje preostale dece koja nisu povređena smeštena su kod članova porodice u selu La Mora.

Meksički zvaničnici su saopštili da su oni žrtve zamene identiteta i da su napadači verovatno mislili da veliko terensko vozilo pripada suparničkoj bandi.

Žrtve su živele u severnoj meksičkoj državi Sonora, u selu La Mora, 70 kilometara od Daglasa u Arizoni, u više decenija starom naselju osnovanom kao deo Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Većina pripadnika te crkve je rođena u Meksiku i ima dvojno državljanstvo. Stanovnici La More sebe nazivaju mormonima, mada zvanično nisu povezani ni sa jednom crkvom.

Ovo nije prvi put da su pripadnici te odmetnute crkve napadnuti na severu Meksika, gde su se njihovi preci nastanili pre više decenija.

Bendžamin LeBaron, aktivista protiv kriminala koji je u srodstvu sa ubijenima u napadu, ubijen je 2009. godine u susednoj državi Čivava.