Mali: Milionske uštede za budžet zbog nižih kamatnih stopa

Prema njegovim rečima, to je velika potvrda ne samo uspeha ekonomskih reformi koje su sprovođene proteklih godina u našoj zemlji, nego i većeg poverenja investitora da ulažu u Srbiju.

sinisa, mali,, skupstina, rebalans

Mali je objasnio da je na jučerašnjoj aukciji više od 150 najvećih investicionih fondova, penzionih fondova, osiguravajućih kuća želelo da ulaže u naše hartije od vrednosti.

“Tri puta je bilo više tražnje nego što je bila ponuda. Ono što je posebno važno, mi ne podižemo naš javni dug na taj način, već novac koji smo juče dobili iskoristićemo da vratimo obveznicu koja dospeva u februaru sledeće godine, a čija je kamatna stopa 4,9 odsto”, rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio to znači da umesto da plaćamo 4,9 odsto kamatnu stopu sada plaćamo po stopi od 1.25 odsto – četiri puta manje.

“Trošak kamatnih stopa se spušta i pada iz meseca u mesec i iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti naše zemlje za ulaganja, potvrda kreditnog rejtinga i predstavlja potvrdu uspeha napretka naših ekonomskih reformi”, rekao je Mali.

Istakao je da je 2016. godine prosečna ponderisana kamatna stopa bila 4,5 odsto, a sa ovom emisijom je 3,27 odsto.

“To bi, na primer, bilo ko kada bi neko domaćinstvo koje je nekad plaćalo kamatnu stopu od 6, 7 ili 8 odsto, kao što smo mi plaćali 2012. i 2013. godine, sada plaća 1,25 odsto. To su milionske uštede za naš budžet, jer umesto da plaćamo skupe kamate i kredite, mi ih sada vraćamo”, objasnio je Mali.

Dodao je da to otvara prostor i za povećanje plata i penzija, kao i za više investicija u infrastrkturne projekte.

Mali je istakao da je posebno važno što dug koji pristiže u februaru i koji je u dolarima, mi ćemo emitovanjem te obveznice smanjiti učešće duga u dolarima i spustiti ga ispod 20 odsto.

Naveo je da je početkom ove godine nivo dolarskog duga u našem javnom dugu bio 26 odsto.

“Odgovorno, pažljivo i precizno se bavimo našim javnim finansijma. Idemo na to da kroz ekonomske reforme i smanjenje rizika ka zemlji ulaganja smanjujemo kamatne stope na naše hartije i sa tom politikom ćemo nastaviti”, podvukao je Mali.

Mali: Rast naše privrede za ovu godinu i do 3,8 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je po “fleš” proceni rast naše ekonomije za treći kvartal ove godine 4,7 odsto, što, kako navodi, znači da će rast privrede za 2019. biti i do 3,8 odsto.

“Po fleš proceni stopa rasta naše ekonomije je 4,7 odsto za treći kvartal ove godine. Mi ćemo danas ili sutra izaći sa projekcijama rasta privrede za ovu godinu i ona više neće biti 3,5 odsto kao što je planirano, već 3,6 ili 3,7, a možda čak i 3,8 odsto”, rekao je Mali na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, to je ogromna stopa rasta naše ekonomije i to u uslovima kada veliki spoljno-trgovinski partneri naše zemlje, kao što su Nemačka i Italija, imaju usporavanje svojih ekonomije.

“Takođe, rast stranih ulaganja je nikad veći, odnosno, 42 odsto je više stranih investicija u sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle”, ukazao je Mali.

Navodi i da stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iz meseca u mesec opada, kao i da će u decembru prosečne plate biti više od 500 evra.

“Sa početkom nove godine idu i veće penzije za 5,4 odsto”, podsetio je Mali.

Ministar finansija najavio je da će od 20. novembra pred poslanicima predstavljati budžet za 2020. godinu i dodao da će tada izneti sve detalje oko novih investicija, autoputeva, povećanja plata i penzija i daljeg rasterećenja privrede.

“Planiramo i velike poreske olakšice za mlade kako bismo podstakli njihovo zapošljavanje. Takođe, planiramo i smanjenje opterećenje na zarade sa 63 na 61 odsto”, najavio je Mali.

Ističe da će poreska opterećenja na zarade država nastaviti da smanjuje, kako bi, navodi, stimulisala novo zapošljavanje, povećala konkurentnost naše zemlje i kako bi se pokazala kao aktraktivna destinacija za investiranje.

“Ako uz to sledeće godine ostvarimo i cilj da dobijemo investicioni kreditni rejting, za nas je onda nebo granica. Onda nas očekuju još veći uspesi na međunarodnom finansijskom tržištu”, ocenio je Mali.