Kikinda: Zemljoradnička zadruga depo za skladištenje arhivske građe

KIKINDA –

Istorijski arhiv u Kikindi završio je projekat uređenja nekadašnje zgrade Zemljoradničke zadruge u depo za skladištenje arhivske građe. Posle sedam godina, u depou su rekonstruisani prizemlje, sprat i kupljene su pokretne police. Radovi su koštali više od osam miliona dinara, a sredstva su obezbeđena preko lokalnih, pokrajinskih i državnih konkursa.

...

Istorijski arhiv u Kikindi posle sedam godina ima svoj rekonstruisani skladišni prostor za arhivsku građu koju su u obavezi da čuvaju. Prostorije nekadašnje Zemljoradničke zadruge u Kikindi, veličine oko 400 kvadratnih metara, uređene su u arhivski depo kapaciteta oko dva kilometra građe. Rekonstruisani su prizemlje i sprat objekta za šta je izdvojeno oko osam miliona dinara iz lokalnog, pokrajinskog i državnog budžeta.

depo, , , aleksandar, kurbalija

”U prizemlju depoa ubacili smo pokretne arhivske police i to je veoma dobro jer štedi prostor. One su koštale oko tri miliona dinara, dok je u rekonstrukciju depoa, odnosno uređenje prostorija nekadašnje Zemljoradničke zadruge Kikinda, uloženo oko osam miliona dinara”, rekao je Milan Srdić, direktor Istorijskog arhiva Kikinda.

U Arhivu planiraju da završe i tavanski prostor, ali i da preko konkursa nabave još pokretnih polica za skladištenje arhivske građe, jer dokumentacija koja pristiže starija je od 30 godina, a u obavezi je da se čuva večno.

“Time bi okončali ovaj posao što je veoma važno za Istorijski arhiv jer građa konstantno pristiže i time bi smo na određeno vreme tu brigu prebrodili jer bi smo obezbedili prostor za oko dva kilometra arhivske građe”, dodao je Srdić.

Istorijski arhiv u Kikindi trenutno u svom posedu ima oko tri kilometra arhivske građe, a s obzirom na to da obuhvata i okolne opštine, sa građom koja svakodnevno pristiže, za trajno skladištenje dokumentacije biće neophodna i dodatna rešenja.