Kako zaštititi novinare od pritisaka i napada?

Razna istraživanja pokazuju da 80 odsto novinara na lokalu smatra da ne može da ostvari svoju punu medijsku slobodu u onoj meri koja je predviđana različitim međunarodnim aktima i samim zakonima Republike Srbije.

novinari

“Ugrožavanje bezbednosti i ugrožavanje slobode novinara nije pitanje samo medijske struke, nije pitanje samo medijske profesije, to je pitanje suštinske slobode građana. Znači ako vi nemate slobodu u novinarstvu, odnosno nemate slobodne novinare koji mogu da postavljaju pitanja u ime građana nosiocima javnih funkcija, vi nemate slobodu pojedinca”, kaže Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pitanje bezbednosti novinara mora biti prioritet u institucijama, ali i na dnevnom redu različitih radnih grupa, jedan je od zaključaka seminara Misije OEBS-a u Novom Sadu.

“Da li je on član udruženja ili nije član, da li je elektronskog ili pisanog medija, apsolutno to nije bitno. Za policiju je važno da čovek blagovremeno dođe po mogućnosti što pre, nakon onoga što se konkretno desilo. Ako on smatra da to ima veze s njegovim poslom mi preporučujemo da se što pre prijavi nama kako bi aktivirali mehanizme, one koje imamo na osnovu zakona”, naglašava Zvezdan Radojković iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Zaključeno je da će se u narednom periodu raditi na uvođenju raznih mehanizama kako bi se evidentirale i sankcionisale sve situacije koje pokazuju da sa lokala i međunarodnog nivoa postoji rast pretnji novinarima, odnosno ugroženosti bilo da je reč o fizičkim ili verbalnim napadima.