Izložba o napretku društvenog položaja žena u odnosu na antička vremena

Izložba „Žene u antičkom Rimu“ otvorena u Narodnom muzeju Pančevo sastavljena je iz dva segmenta. Prvi govori o pripadnicama visokog staleža, a drugi o ženama iz provincije Donja Panonija koja je bila na teritoriji Zapadne Srbije.

pancevo, muzej, narodni jpg

Zajedničko im je da su tokom čitave rimske istorije bile skoro potpuno isključene iz javnog i političkog života. Nisu imale pravo glasa, a pravo da odlučuju o važnim pitanjima stekle su samo pojedine pripadnice visokog staleža.

Autorka Gordana Ković iz Narodnog muzeja u Šapcu predstavila je nekoliko najuticajnijih žena iz tog perioda.

“Navela sam namerno Korneliju, majku braće Grah. Oni su tvorci čuvene agrarne reforme. Ona je pripadala periodu Republike kada je još uvek smernost, požrtvovanost i uzvišena borba za državu bila važna za Rimsko društvo. Onda sam navela primer majke Konstantina velikog Jelene (Helene) zahvaljujući kojoj smo hrišćani jer je ona hrišćanstvo primila pre njega”, rekla je autorka.

Prikazane su i drugačije žene, poput Mesaline supruge cara Klaudija koja je imala veliki uticaj, ali negativan i predstavljala sve što je u suprotnosti sa poimanjem skromnosti i vrline.

Ženskoj deci u Rimu nije osporavano pravo na školovanje koje je trajalo od 7 do 12 godine. Sa druge strane bile su primorane da vrlo rano stupaju u dogovorene brakove, uglavnom sa 15 godina.

„To je zapravo bila najvažnija uloga žene. Međutim, žene u Rimu mogle su da se bave biznisom i mogle su da nasleđuju imovinu od svojih očeva ravnopravno sa braćom što i danas negde nije slučaj”, dodala je autorka.

O ženama iz rimske provincije Donja Panonija malo se zna, jer se njima nisu mnogo bavili hroničari tog vremena.

Na izložbi su prikazani predmeti iz domaćinstva i zbirka nakita koja govori o nezaobilaznoj potrebi žena za ulepšavanjem, bez obzira u kom veku su živele i kom staležu su pripadale.

Izložbu u Narodnom muzeju u Pančevu posetioci mogu pogledati do 29.novembra.