Irak: Demonstranti zauzeli most u Bagdadu

BAGDAD –

Antivladini demonstranti u Iraku zauzeli su danas četvrti most u centru Bagdada, odakle su ih snage bezbednosti odbile palicama i suzavcem, ranivši desetine, a jedan lekar je ubijen blizu drugog mosta dok je pomagao demonstrantima.

Vojska je pozvala demonstrante da prestanu sa blokadom puteva i luka, rekavši da su do sada koštale Irak šest milijardi dolara, a obećala je da će uhapsiti odgovorne.

bagdad, irak

Američka ambasada pozvala je vladu da se “ozbiljno i žurno angažuje” oko demonstranata i osudila napade na njih, prenosi AP.

Desetine hiljada ljudi proteklih nedelja izašli su na ulice u glavnom gradu i na šiitskom jugu, zahtevajući velike političke promene.

Učesnici protesta se žale na rasprostranjenu korupciju, nedostatak mogućnosti za zapošljavanje i loše osnovne usluge, posebno redovna isključenja struje uprkos ogromnim iračkim rezervama nafte.

Demonstranti su svoj bes usmjerili na šiitske političke stranke i milicije, od kojih mnoge imaju bliske veze sa Iranom. Širom juga napadali su štabove stranke i milicije, a neke i zapalili.