Ideja da RIK obučava instruktore, a oni biračke odbore

BEOGRAD –

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je danas, nakon četvrtog okruglog stola o unapređenju izbornih uslova, da RIK inicijative Radne grupe Vlade Srbije, OEBS-a i udruženja koja se bave izbornim procesom vidi kao pozitivne jer će, kako kaže, doprineti kvalitetnijem održavanju izbora.

Dimitrijević je novinarima kazao da se danas na okruglom stolu govorilo o obukama potencijalnih članova biračkih odbora, kao jednog od organa za sprovođenje izbora, navodeći da su obuke postojale i ranije, ali da se sada to radi na jedan sveobuhvatniji način.

glasanje,, izbori

On je dodao da je plan da se u što većoj meri uključi javnost i da se članovi biračkih odbora obuče tako da se potencijalne greške svedu na minimum.

“Ideja je da članovi RIK-a obučavaju instruktore koji će dalje obučavati potencijalne članove biračkih odbora. Potencijalni zato što izbori još uvek nisu raspisani”, rekao je Dimitrijević.

Obuke će, kaže, početi onog momenta kada RIK bude usvojio odluku o održavanju obuka. On je podsetio da će se istovremeno sa parlamentarnim održati i pokrajinski i lokalni izbori.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je, na okruglom stolu u Skupštini, da je obučenost i stručnost članova biračkih odbora sve manja, ocenjujući da treba poboljšati kvalitet njihovog rada.

Bojan Klačar iz CESID-a kaže da ta organizacija podržava nameru da se organizuju obuke članova biračkih odbora, te dodao da treba precizirati kako će izgledati prijava za udruženja koja žele time da se bave, kao i koji su rokovi.

Prethodni okrugli stolovi održani su u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.