Brnabić: Nadam se “Alipay-u” za nekoliko meseci u Srbiji

Premijerka je, u pratnji ministara koji sa njom borave u Kini, posetila muzej “Alibaba grupe”, a na samom ulazu, na velikom video bimu, srpsku delegaciju je dočekala dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, na ćirilici. Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji joj je bio “vodič” u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je “Alibaba” prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

“Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa ‘Alipej-om’ za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji”, rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti”, rekla je Brnabić.

ana, brnabic,, kina,, expo

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

“Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe”, rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

“Neka počnu malo i videće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiju, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na profit za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju samo tri odsto, Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Đedžong, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

“Nema boljeg mesta, možda čak ni na svetu, da vidimo napredne tehnologije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju”, rekla je Brnabić novinarima.

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može is vet da se te promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

“Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugačijoj zemlji za sedam do 10 godina”, rekla je Brnabić.

Upitana koji bi od sistema koji je danas video u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko – sve.

“Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme. Da sve to za Evropu bude u Srbiji”, zaključila je Brnabić.