Vučić sa Bramercom o saradnji sa Haškim tribunalom

BEOGRAD –

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarao o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti UN, postupcima koji se pred MMKS vode protiv državljana Srbije, rezultatima rada Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

...

Predsednik Vučić je istakao da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove dobra, kao i da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom MMKS.

Predsednik Vučić je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo MMKS, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine.

bramerc,, vučić

Glavni tužilac MMKS izrazio je nezadovoljstvo regionalnom saradnjom, kao i žaljenje zbog sporosti dostavljanja dokumentacije neophodne u procesima koji se vode pred Mehanizmom.

Bramerc, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu, juče je razgovarao s tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva za ratne zločine, jedna od tema ovog redovnog sastanka bila je kako priprema za Bramercov šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti, tako i primena nacionalne strategije za ratne zločine.

Pored toga, na sastanku je bilo reči o regionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju tužilaštva.