Tabaković: Srbija dokazala da je potpuno ekonomski preporođena

U saopštenju se navodi da je danas i na domaćem finansijskom tržištu emitovana sedmogodišnja (7G) dinarska obveznica po najnižoj kamatnoj stopi ikada.

“Emisija ove dinarske obveznice realizovana je po stopi od 2,69 odsto, što je za preko 40 odsto (ili 1,88 procentnih poena) niže nego na početku godine kada je ova obveznica emitovana po stopi od 4,57 odsto. O uspešnoj ekonomskoj transformaciji Srbije govori i podatak da je pre šest godina hartija od vrednosti iste ročnosti izdavana po visokih 12,99 odsto”, navedeno je u saopštenju, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je Srbija još jednom dokazala da je poželjna investiciona destinacija i potpuno ekonomski preporođena zemlja.

tabakovic, jorgovanka

To, kako kaže, potvrđuju oni čije je mišljenje najrelevantnije – oni koji u našu zemlju ulažu svoj novac i to dugoročno.

“Stvaranjem i očuvanjem ambijenta stabilnosti i sigurnosti otvorili smo vrata za ozbiljne dugoročne investitore, a troškove finansiranja države, privrede i građana smanjili na najniže nivoe ikada. Ovime smo omogućili održivi privredni rast i napredovanje svih delova naše ekonomije u korist građana Srbije”, navela je Tabaković.

Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija danas je uspešno završila razgovore sa međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, pošto je Srbija po drugi put ove godine na Londonskoj berzi uspela da zameni deo skupog dolarskog duga znatno jeftinijim finansiranjem u evrima, a postignuta kamatna stopa od 1,25 odsto, najniža je koju je Srbija ikada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i za gotovo četvrtinu je niža od kamatne stope od 1,619 odsto koju smo postigli u junu.

Sredstva prikupljena današnjom transakcijom biće upotrebljena isključivo za prevremenu otplatu dela skupih dolarskih obveznica, emitovanih 2013. godine po kuponskoj stopi od 4,875 odsto, navodi se u saopštenju.

“Ovo je još jedna potvrda da je Srbija, iako formalno na korak od rejtinga investicionog ranga, zemlja koja ga de facto već poseduje, a koristi od toga imaju svi građani. Danas kada ubiramo plodove rada predsednika, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije najbolje vidimo koliko je bilo važno postići i očuvati stabilnost u svakom pogledu”, ocenila je guvernerka.

Dodaje da su monetarna, fiskalna i finansijska stabilnost, čiji je preduslov bila politička stabilnost u Srbiji, otvorile prostor za uspešno sprovođenje strukturnih reformi u brojnim oblastima.

Slično kao i tokom prethodne emisije, tražnja za srpskim hartijama od vrednosti višestruko je nadmašila emitovanih 550 miliona evra, pri čemu je u tražnju izrazilo preko 150 investitora, a da je Srbija povoljna investiciona destinacija, ukazuje i činjenica da je EMBI premija rizika tokom septembra i oktobra dostizala nivoe od oko 0,5 p.p, što je deset puta niže u poređenju sa premijom rizika od preko 5 procentnih poena od pre šest godina.

“Ovim smo pokazali da smo stvorili ambijent koji je daleko povoljniji za sve građane i firme u Srbiji. Danas svaka firma vredi deset puta više, a svakom našem građaninu finansijska sredstva su dostupnija. Time pokrećemo privredu i proizvodnju, stavljamo Srbiju na održivu trasu razvoja”, izjavila je Tabaković.

Inače, predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija ukazali su stranim investitorima na održivost privrednog rasta Srbije, koji će ove godine iznositi najmanje 3,5 odsto, uprkos usporavanju eksterne tražnje. Istaknuto je da se u srednjem roku očekuje rast od 4 odsto, vođen povećanjem učešća fiksnih investicija i nastavkom dvocifrenog rasta izvoza.