Srbija uspostavlja nacionalnu platformu za razvoj s Huavejem

Memorandum je potpisan na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma, u okviru posete delagacije Vlade Srbije Narodnoj Republici Kini, a potpisivanju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji su članovi delegacije Srbije.

jovanovic, mihajlo

“Danas sam imao tu čast da napravim prvi veliki korak u izgradnji nacionalne platforme za veštačku inteligenciju. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huavej biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu odmah po njegovom otvaranju”, izjavio je Jovanović.

Ovi sistemi će, kaže, omogućiti razvoj najsavremenijih usluga eUprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade za razvoj veštačke inteligencije do 2025. koja se upravo izrađuje, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije je deo donacije Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje, vredne 13 miliona evra, a kompanija Huavej će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu, saopšteno je iz Kancelarije za IT i eUpravu.

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izradu predloga Strategije razvoja veštačke inteligencije Srbije za period od 2020. do 2025. godine, čime će Srbija biti jedna od prvih država Jugoistočne Evrope koja ima ovakvu strategiju.

Zadatak Radne grupe je izrada Predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine, koja će obuhvatiti prioritetne politike sa akcentom na razvoj veštačke inteligencije u obrazovanju, istraživanju, inovacijama, državnoj upravi i privredi.

U ovoj fazi izrade strateškog okvira za razvoj veštačke inteligencije, na osnovu rezultata do sada sprovedenih konsultacija i izvršenih analiza, ustanovljeno je da postoji potreba da se formulišu mere za dostizanje sledećih ciljeva: razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovan na veštačkoj inteligenciji, unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije, kao i mere za osiguravanje njene etične i bezbedne primene.

Iz Kancelarije za IT ističu da su politički odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou, da dve države povezuje strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo, te da je zajednički rad na razvoju veštačke inteligencije samo još jedan od uspešnih projekata Srbije i Kine.