Srbija poklonila Crnoj Gori SAPA softver za zatvore

Kuburović i Pažin su se usaglasili da su odnosi dva ministarstva i pravosudnih organa dve države dobri i ukazali da je potrebna još jača razmena iskustava u oblasti pravosuđa, posebno imajući u vidu da i jedna i druga država teže punopravnom članstvu u evropskoj zajednici.

crna, gora, srbija, sapa, (3)

Ministri su razgovarali i o funkcionisanju pravosudnih profesija, kao i o razvoju e-pravosuđa, a posebno su se osvrnuli na ustavne promene, koje su trenutno aktuelne u obe države.

Oni su potpisali Protokol o ustupanju “Source code” programa SAPA Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore, koji je Ministarstvo pravde Srbije poklonilo crnogorskom Ministarstvu.

SAPA je softver koji funkcioniše 24 časa, 7 dana u nedelji, a omogućava uvođenje jedinstvenih standarda u načinu rada ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, praćenje relevantnih podataka vezanih za lica lišena slobode, poboljšanje efikasnosti kazneno-popravnog sistema, kao i direktnu analizu podataka i kontrolu rada svih ustanova u Upravi.

Pažin je zahvalio Ministarstvu pravde Srbije na ustupljenom softveru, navodeći da je to od velikog značaja za bolje funkcionisanje zatvora u toj zemlji.

Pažin tražio izručenje Marovića 

Crnogorski potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin insistirao je danas tokom sastanka sa ministarkom pravde Kuburović da Svetozar Marović bude izručen Crnoj Gori radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen, saopštila je Vlade Crne Gore.

Pažin je kazao da, iako dva ministarstva u mnogim oblastima imaju blisku i kvalitetnu saradnju, izručenje osoba koje su okrivljene ili osuđene za teška krivična dela, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, treba da bude samo dodatna potvrda čvrstih partnerskih odnosa, prenose Vijesti.

“Ne smemo da dozvolimo da bilo koji pojedinačni slučaj dovede u pitanje druge pozitivne rezultate u ovoj oblasti”, rekao je Pažin.

Kako se navodi Pažin je podsetio Kuburović na molbu Crne Gore za izručenje pravosnažno osuđenog Marovića, upućenu nadležnim organima Srbije u aprilu 2019. godine, a na koju nije dobio odgovor.

“I pre podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice za Svetozarom Marovićem već dve i po godine ispunjeni su svi pravni preduslovi da on bude lišen slobode u Srbiji, u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori”, rekao je Pažin.