Sombor poklanja prvacima drvo generacije

Bođoš, drvo generacije prvog razreda školske 2019/2020 godine zasadilo je 31 prvače Osnovne škole “Nikola Tesla” u Kljajićevu.

“Sadili smo drvo generacije, čuvaćemo ga i paziti i to će biti drvo generacije prvog 1 i prvog 2 razreda”, ispričala je Ana Bogdanović.

drvo, generacije

“To drvo što smo posadili je naše drvo generacije. Treba da ga pazimo, da ga zalivamo i čuvamo, da ne lomimo grane i da ga obilazimo!” rekla je Sofija Vorkapić.

Sa ciljem da se prvaci edukuju o zaštiti životne sredine, u svih dvadeset osnovnih škola somborske opštine, prvaci će posaditi sadnice celtisa – zaštitnog znaka grada Sombora, koje će čuvati tokom predstojećih godina školovanja.

“Ideja ove priče jeste da đaci prvaci svih škola u somborskoj opštini dobiju po jedno drvo i tablu sa natpisom “Drvo generacije” tako da putem ove manifestacije nauče nešto o ekologiji, da razvijaju radne navike i da jednog dana, kad porastu dođu ispred svoje škole, da vide koliko je poraslo njihovo drvo…”, objasnila je Vesna Paštrović, direktorica Kulturnog centra Laza Kostić.

Sadnja novih stabala praćena je prikazivanje likovnih i literarnih radova đaka prvaka, na temu “Moje drvo”, a najbolji radovi biće izloženi u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, od 3. do 16. decembra.