Siromašne članice EU: Bogatiji će dobiti još više sredstava

Evropska unija, koja se sprema za “bitku” oko budžetskog plana za period od 2021. do 2027. godine, obezbeđuje državama članicama na jugu i istoku pomoć, poznatu kao kohezioni fondovi, kako bi im pomogla da investiraju u razvoj i “uhvate korak” sa bogatijim članicama na severu i zapadu, prenosi agencija Rojters.

evropska, unija, jpg, 660x330

Međutim, prema najnovijim predlozima Nemačke, Evropske komisije i Finske kao aktuelnog predsedavajućeg Unijom, obim kohezionih fondova bi trebalo da se smanji i da se postave novi uslovi koji bi unapred odredili oblasti u koje investicije treba da idu.

“Predlog Komisije je za nas zaista neprihvatljiv”, izjavio je češki premijer Andrej Babiš na samitu zemalja Prijatelja kohezije u Pragu.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je Komisija iznela predlog koji nije fer.

“Novim predlogom se želi smanjenje kohezionih fondova – drugim rečima, siromašniji će dobiti manje, a bogatiji više”, rekao je Orban.

Predstavnici 16 zemalja članica EU, okupljeni u neformalnoj grupi Prijatelji kohezije, potpisali su deklaraciju u kojoj pozivaju da koheziona sredstva u narednom budžetskom periodu ostanu na istom nivou, i da se članicama omogući da ih usmere tamo gde smatraju da je potrebno, a ne da se opredeljuju za unapred određene oblasti.