SAD žele da dovrše posao, koji je započela EU?

Izjava Metjua Palmera da je EU načinila istorijsku grešku što nije otvorila pregovore sa Skopljem i Tiranom navela na pitanje šta SAD imaju sa politikom EU.

Izvor: Tanjug

Ilustracijas: Depositphotos/ruskpp

Ilustracijas: Depositphotos/ruskpp

Ipak, za analitičare ona i nije bila neko preterano iznenađenje, kakav god motiv da stoji iza toga.

Sve direktnije angažovanje SAD u politici EU doskorašnja generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić vidi kao nastojanje Vašingtona da završi posao koji je započela EU – da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i postigne dugoročno kompromisno rešenje kosovskog pitanja.

Prema pisanju pojedinih medija u regionu, Vašington nastoji da primora EU da ispadne iz igre i da tako preuzme rešavanje kosovskog pitanja, ne zato što mu je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine suštinski važan, već što je to prilika da predsednik Donald Tramp u borbi za reizbor dobije svoj “Dejton”.

Grubješić smatra da, iako do sada nije bilo govora o promeni formata pregovora, činjenica da su SAD delegirale dva specijalna izaslanika za Zapadni Balkan (Metjua Palmera i Ričarda Grenela), govori da Vašington nastoji da pomogne EU, da podrži sve dosadašnje napore i dovrši posao koji je počela Unija.

“Ona takođe smatra da Trampu, u trci za drugi predsednički mandat, ‘ne bi bilo zgoreg’ da ima neki spoljnopolitički uspeh, makar i na Zapadnom Balkanu.

Saglasna je sa ocenom Palmera da je Evropski savet pogrešio odlažući početak pregovora o pristupanju EU Severnoj Makedoniji i Albaniji, i dodaje:

“Da li je istorijska, to će se vrlo brzo pokazati, jer šansa da se ispravi postoji, možda već na samitu u Zagrebu, u maju sledeće godine.”.

Dodaje da na taj način jeste poslata loša poruka regionu i da se time potkopavaju napori dva američka izaslanika, kao i da opada entuzijazam za postizanje kompromisa jer je, kaže, nejasna perspektiva članstva.

”Glavna poluga koju je imala EU, i nadam se da je još uvek ima na Zapadnom Balkanu, jeste obećanje članstva. To je svim zemljama EU čvrsto obećano na Samitu u Solunu još 2003.godine. Ako se nešto u međuvremenu promenilo, a nadam se da nije, potrebno je reći svim zemljama u regionu da li imaju ili ne perspektivu članstva”, kazala je Grubješić.

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će SAD insistirati da EU zemljama, koje su rešile probleme, da neku vrstu podsticaja na polju evrointegracija.

”SAD će svakako probati da se na neki način izbore da pojedine države Zapadnog Balkana ubrzaju evropski put, posebno one koje su otklonile probleme sa susedima poput Severne Makedonije, rekao je Đukanović za Tanjug.

Đukanović kaže da će Vašington pokušati da utiče na Francusku ili na Holandiju da se ubrza proces evrointegracija Severne Makedonije i Albanije i da do promene stava EU dođe još u martu ili tokom hrvatskog predsedavanja i najavljenog samita u maju.

”Očekujem da će SAD uticati na EU da da vrstu podsticaja državama regiona kako bi se stvorio povoljan ambijent da zemlje, koje reše određene probleme, budu nagrađene u procesu EU integracija”, naveo je Đukanović.

Ocenio je da se to moglo videti iz jučerašnjeg Palmerovog govora posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem, koji je, kako kaže, suštinski bio vezan za izostanak odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a ne, pre svega, za dijalog Beograda i Prištine.