Rast finansijskog lizinga u Srbiji 25 odsto za devet meseci

Putem finansijskog lizinga su se najviše finansirala komercijalna i teretna vozila, koja zauzimaju 39 procenata ukupnog portfolija i čija vrednost iznosi 150,39 miliona evra, saopšteno je iz Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

inflacija, kredit, statistika, procenti, ekonomija, grafikon, ilustracija, pixabay

Sledeći podjednako važan segment je finansiranje putničkih vozila, u iznosu od 144,28 miliona evra, odnosno 38 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije.

“Finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila putem lizinga tradicionalno je interesantno industrijama koje imaju veliku potrebu za transportnim sredstvima, jer su im uslovi lizinga, zbog nepostojanja zahteva za stavljanjem imovine pod hipoteku, manjih operativnih troškova i zadržavanja finansijske fleksibilnosti, povoljniji u odnosu na kreditno finansiranje”, istakla je Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS.

To je, dodaje ona, rezultiralo činjenicom da su i u ovom periodu, najveći korisnici lizinga iz sektora saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije i građevinarstva.

Treći segment u strukturi lizinga je finansiranje nabavke mašina i opreme, gde je tokom devet meseci 2019. godine iznos novozaključenih ugovora bio vredan 85,58 miliona evra, odnosno 22 procenta portfolija.

Pre svega se radi o finansiranju i podršci malim i srednjim preduzećima, dok je finansiranje nekretnina na lizing zauzelo jedan procenat ukupnog portfolija lizing kompanija Srbije sa finansiranih 3,5 miliona evra, navodi se u saopštenju.