Opozvana ambasadorka SAD se osećala “ugroženo” zbog Trampa

U transkriptu njenog svedočenja prošlog meseca koji su objavile demokrate, rekla je da je bila vrlo zabrinuta zbog Trampovih komentara o njoj tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine.

“Ona (Jovanovič) će morati da prođe kroz neke stvari”, rekao je Tramp ukrajinskom kolegi.

Rekla je da je bila šokirana što ju je američki predsednik tada opisao kao “lošu vest”, prenosi BBC.

kapitol hil vasington amerika

Kako je navela, kada je tražila savet od američkog ambasadora u EU Gordona Sondlanda, on je od nje tražio da napiše tvit u kojem će iskazati podršku Trampu.

Marija Jovanovič je dodala da je lični Trampov advokat Rudi Đulijani pokušao da je diskredituje krajem 2018. godine, pri tome angažujući i glavnog tužioca Ukrajine Jurija Lutsenka, da širi “neistine” o njoj.

“Đulijani je želeo da istraži Bajdena i njegovog sina kako bi našao informacije koje bi mogle biti štetne za njegovu predsedničku kandidaturu”, stoji u njenom svedočenju.

Ona je rekla i da ju je ukrajinski ministar pravde upozorio da “zaista mora da pazi leđa”.

Marija Jovanovič je napustila Ukrajinu u maju, mesecima pre zakazanog odlaska, jer je dobila poziv nadređenih da mora odmah da se vrati u SAD.

U reagovanju na svedočenje bivše ambasadorke, Tramp je rekao da je čak i ne poznaje lično, prenosi Rojters.

“Ako pogledate transkripte našeg telefonskog razgovora, ni predsednik Zelenski nije imao dobro mišljenje o njoj”, dodao je Tramp.

Komitet za obaveštajne poslove Kongresa je i objavio transkript prošlomesečnog svedočenja bivšeg vrhovnog savetnika američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Novi transkripti su samo produbili zabrinutost javnosti o pritiscima na američke diplomate u Vašingtonu i Kijevu u vezi s ovim slučajem.

Kako navodi BBC, četiri američka zvaničnika koja su pozvana da svedoče nisu se pojavila u Kongresu.

Predstavnički dom američkog Kongresa počeo je proces opoziva predsednika SAD, zbog optužbe da je pokušao da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži sina bivšeg potpredsednika SAD i svog najvećeg rivala za predsedničko mesto Džoa Bajdena, zbog tvrdnji o navodnoj korupciji.

Američkim vlastima transkript razgovora dvojice predsednika dostavio je anonimni uzbunjivač, najverovatnije agent CIA.