Novosadska premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

dnevnik, diane, budisavljevic

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

dnevnik, diane, budisavljević

Karte su u prodaji na blagajni bioskopa Arena Cineplex.

Nagrade na Pulskom filmskom festivalu, 2019. Pula, Hrvatska: Velika Zlatna arena za najbolji film,Nagrada publike Zlatna vrata Pule,Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film,Zlatna arena za režiju,Zlatna arena za glazbu iZlatna arena za montažu.