Nagrada za najbolji trejler za knjigu: Spaja gledanje filmova i čitanje knjiga

Knjiga “Hajduci” Branislava Nušića bila je velika inspiracija za Stevana Koščicu iz mokrinske škole “Vasa Stajić”. U pravljenju trejlera za ovo značajno delo srpske književnosti pomogli su mu drugari, nastavnica srpskog jezika i bibliotekarka, a sam proces stvaranja, kako ističe, bio je pun improvizacija.

trejler, , , aleksandar, kurbalija

“To je bilo sasvim slučajno. Jedan dan smo se našli i dogovorili se da snimamo. Snimili smo sve. Iz glave smo smišljali, nismo imali na papiru napisan tekst. Sve je išlo iz glave, šta treba ko da kaže i ostalo”, kazao je Stevan Koščica, iz OŠ “Vasa Stajić” u Mokrinu.

Stevanov trejler osvojio je prvu nagradu na konkursu kikindske biblioteke, dok je drugo mesto pripalo ekipi iz nakovačke škole “Petar Kočić”. Prema rečima učenice ove škole Anje Grbić, oni su ekranizovali jedan zanimljivi “Priručnik za devojčice”.

“Priručnik za devojčice nam opisuje kako možemo da namestimo fruzure, neke kupke i svašta nešto za devojčice”, veli Anja Grbić, iz OŠ “Petar Kočić” u Nakovu.

Sa druge strane, osvajači trećeg mesta, tim škole “Bratstvo jedinstvo” iz Banatske Topole, odlučio se za knjigu koja govori o vršnjačkom nasilju, kaže Mila Vojnović.

“Ja mislim da je ta knjiga napravljena da bi deci skrenula pažnju na to nasilje, da ne bude vršnjačkog nasilja i da smo svi ravnopravni u svakom pogledu”, objašnjava ona.

Konkurs za najbolji trejler, koji je biblioteka “Jovan Popović” organizovala, ove godine okupio je ekipe iz gotovo svih kikindskih sela. U uži izbor ušlo je pet mini filmova, a ovaj konkurs bio je i više nego koristan za mlade, objašnjava nam Dunja Brkin Trifunović, urednica Kulturnog programa kikindske biblioteke.

“Pre svega, zato što su oni generacija koja je okružena internetom i novim tehnologijama. Svesni smo da ih možda ne koriste onako kako bi trebalo ili da možda ne znaju da iskoriste ono što im je na dohvat ruke”, rekla je Dunja Brkin Trifunović, iz Narodne biblioteke “Jovan Popović” Kikinda.

Pobednici konkursa jednoglasni su u oceni da je za izradu dobrog trejlera, pored poznavanja različitih alatki za snimanje i montažu, neophodno i mnogo čitati. Zato je trejler tu, da bi spojio različita interesovanja, ali i da bi decu ponovo vratio u biblioteke.