Milićević u Jerevanu o kolektivnoj bezbednosti

On je rekao i Srbija snažno podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti, te podsetio da je značaj poštovanja multilateralnih principa i međunarodnog prava potvrđen i na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja je prethodnog meseca održana u Beogradu.

skupstina, srbije, srbija, parlament, sednica, abr

“Upravo je u Beogradu usvojena Beogradska deklaracija, posvećena očuvanju i jačanju međunarodnog prava, kao i želji da dijalog pobedi nerazumevanje i konflikte”, kazao je Milićević, koji se založio za puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija i poštovanje principa međunarodnog prava poput principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta države.

On je državama članicama Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti uputio zahvalnost na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno na poštovanju univerzalnih principa međunarodnog prava.

Milićević je preneo opredeljenost Srbije da unapređuje odnose sa zemljama evroazijskog regiona, uz nove perspektive koje je otvorilo nedavno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije u Moskvi.

U okviru zvaničnog programa posete potpredsednik NS RS Milićević je imao razgovore sa predsednikom Parlamentarne skupštine ODKB i predsednikom Državne dume Ruske Federacije Vjačeslavom Volodinom. Takođe, sastao se sa predsednikom Vlade Jermenije Nikolom Pašinjanom i položio vence na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata.