Medijacija umesto sudova, ušteda vremena i novca za privrednike

Srbija je jedna od zemalja potpisnica Singapurske konvencije koja predstavlja pravni okvir za primenu ovog vida mirnog rešavanja sporova i u našoj zemlji, što je još jedna od dodatnih sigurnosti, pogotovo za strane investitiore. Kako sve to treba da izgleda u praksi predstavljeno je danas u regionalnoj privrednoj komori u Subotici.

medijacija,, privreda

Umesto da provode čak i godine u rešavanju međusobnih sporova po sudovima, strani privrednici koji posluju u našoj zemlji ili sarađuju sa našim privrednicima, od sada mogu eventualne međusobne sporove da reše na brži i efikasniji način. Potpisivanjem Singapurske konvencije o medijaciji, otvara se prostor da se mnogo brže, kroz medijaciju, reše sporovi, a da postignuti sporazum važi u više od četrdeset zemalja sveta.

“To je velika stvar koja će Srbiju sigurno učiniti privlačnijom za strane investitore. To je veliki podsticaj za dalji razvoj medijacije kao alternativnog, odnosno vansudskog načina rešavanja sporova jer pokazuje da Republika Srbija ide u korak sa svim međunarodnim trendovima u rešavanju sporova”, kaže stručni saradnik za medijaciju Svetske banke Blažo Nedić.

Pomenuti sporazum predstavljen je zainteresovanima u subotičkoj privrednoj komori, jer treba da ima za posledicu razvoj medijacije i među domaćim privrednicima. Medijacija kao proces već nekoliko godina funkcioniše u Subotici, s velikim procentom uspeha. Od trideset i šest slučajeva u prošloj godini, u trideset je postignut sporazum.

“Naša kancelarija je neko ko ne samo na rečima, nego i kroz rad podstiče medijaciju”, kaže lokalni ombudsman u Subotici Zlatko Marosiuk.

U sklopu usaglašavanja domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, kako je predočeno danas, razmišlja se i o uvođenju automatskih medijacija za određene vrste sporova, kako bi se sudovi rasteretili. Time bi građani dobili brže i jednostavnije rešavanje sporova.