Makron: Okončati trgovinski rat između SAD i Kine

“Niko ne pobeđuje” u trgovinskom ratu, upozorio je Makron na Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, a prenosi britanski list “Gardijan”.

emanuel, makron, francuska, jpg, 660x330

Takav spor, prema njegovim rečima, “samo stvara gubitnike” i ugrožava globalni rast.

Kritikujući američki pristup, Makron je naveo da “jednostrano delovanje i upotreba tarifa kao oružja” nisu put prema napretku, ali je takođe pozvao Kinu da ubrza otvaranje svojih tržišta.

Govoreći o klimatskim pitanjima, francuski predsednik je poručio da će saradnja Evrope i Kine na polju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte biti od “odlučujućeg” značaja, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zvanično obavestila Ujedinjene nacije da su SAD pokrenule proces povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Britanski “Gardijan” navodi i da je kineski predsednik Si Đinping, otvarajući sajam u Šangaju, najavio otvaranje kineske ekonomije za međunarodne kompanije i smanjenje ograničenja za strana ulaganja.

“Vrata koja Kina otvara će se otvarati sve više i šire”, poručio je kineski predsednik u obraćanju liderima Francuske, Grčke, Jamajke i Srbije.

Kineski lider je takođe kritikovao protekcionizam, navodeći da “svetski lideri treba da nastave da ruše zidove umesto da ih podižu, da se odlučno suprotstavljaju protekcionizmu i unilateralizmu i da konstantno smanjuju trgovinske barijere”.