Crepaja ne zaboravlja tradicionalne sitne kolače

I danas se u nekim porodicama brižljivo čuvaju stari recepti torti i kolača, a u vitrinama nalaze porcelanske tacne za poslastice koje su se koristile samo u svečanim prilikama.

slatkisi kolaci jpg

Naše bake nisu imale prašak za pecivo i vanilin šećer. Umesto toga ,imale su sodu bikarbonu, sankaladu i cimet. Nije bilo ni mnogo sastojaka pa su najviše koristile mast, puter, mileram, orahe, rogač, pekmez, mleko, mak i med. Od toga su mesile najlepše kolače koje žene iz Crepaje pokušavaju da sačuvaju. 

Tako je i nastala knjiga starinskih recepata za kolače.

“Starinski recepti su uglavnom odokativni ili kako kažu šolja šećera, mleka, masti…Od jedne vrte testa može se napraviti nekoliko različitih kolača”, kaže Verica Birovljev Tekijaški, predsednica Udruženja žena “Crepajke”.

“Gurabije pamtim od moje stare strine, a tu samo ide šećer, jaja i brašno i prave se u modlama”, objašnjava Milosava Tekijaški iz Crepaje.

Starinske kolače donele su i žene iz desetak banatskih udruženja koje su došle na druženje i naravno degustaciju.

“Bitno je sačuvati tradiciju, da bi i mlađi znali odakle potičemo, kako smo rasli mi stariji, da uzmu od našeg života to što je najlepše i najpraktičnije. Tako i kolači koji se prave potrebno ih je sačuvati, obično majke nauče svoje ćerke kako da prave i tako to ide”, kaže Anka Lazanov iz Titela.

“Mislim da se polako vraća to staro pecivo, zaboravljeno pogotovo u Vojvodini i Banatu. Sve ono što se kupi u pekari uz dužno poštovanje ne može da se meri sa domaćim kolačima”, dodaje Zorica Ugrinov iz Opova.

Crepajke planiraju da prikupe i stare recepte jela koja su se pravila u Vojvodini, kako bi nastavile tradiciju i naravno sačuvale od zaborava.