Balet “Vragolanka” u SNP-u – Prvi put u ulogama četvorica solista

Seljak Simon ima ćerku Lizetu, koju želi da uda za prostog i glupog Nikeza, sina bogatog trgovca Mišoa, koji dolazi da traži Lizetinu ruku za svoga sina. Čestiti Simon daje pristanak, ali Lizeta neće ni da čuje o tom venčanju jer voli Kolena. U međuvremenu se pretvara kao da sluša svoju majku. Nailazi oluja i Kolen to koristi da bi oteo Lizetu, dok Nikez i njegov otac uz podsmeh meštana, odustaju od ženidbenog plana. Majka, najzad, blagosilja mladence.”

balet

Balet u dva čina i četiri slike Vragolanka (La fille mal gardée), koja će se izvoditi na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Žozefa Ferdinanda Herolda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simone (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena.
Prvi put u ulogama nastupaju četvorica solista: David Gruoso (Majka Simona), Andrej Kolčeriu (Kolen), Samjuel Bišop (Tomas) i Milan Ivan (Alen).

Koreograf i reditelj je Kalin Hanciu, dirigent je Aleksandar Kojić, scenografiju potpisuje Saša Senković, kostime je kreirala Mirjana Stojanović Maurič, svetlo je dizajnirao Marko Radanović.

Uloge:
Liza, seoska devojka: Ana Đurić
Majka Simona: David Gruoso – prvi put
Kolen, seoski mladić: Andrej Kolčeriu – prvi put
Tomas, bogati trgovac: Samjuel Bišop – prvi put
Alen, njegov sin: Milan Ivan – prvi put
Fani Esler: Katarina Kljajić
Petao: Aleksandar Bečvardi

Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Žiri u sastavu: Dalija Imanić Savić, predsednica žirija, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, ovu odluku je doneo jednoglasno. U saopštenju se kaže: „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je dobitnik nagrade „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19. prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu, za ulogu Armana Divala u baletu „Dama s kamelijama“ koreografa Krunislava Simića. Čestitamo!“

Nagradu će mu uručiti Dalija Imanić Savić, predsednica žirija.