Ambasadorka “pegla” Makronovu izjavu o bandama iz Bugarske: Istrgnuto iz konteksta

Florens Robin je juče povodom tog intervjua bila na razgovoru u bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ona je pozvana na razgovor sa zamenikom šefa bugarske diplomatije Petkom Dojkovom, koji joj je preneo da je Sofija zbunjena zbog stava francuskog predsednika, saopštilo je sinoć bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako prenosi agencija BTA, Dojkov je rekao da Makron nema osnova za iznošenje takvih stavova.

makron,, francuska

On je preneo i da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou, da je bugarska zajednica u Francuskoj odlično integrisana, kao i da Bugarska od Francuske nije dobijala nikakve pritužbe o bilo kakvim incidentima sa njihove strane.

Francuska ambasadorka je izrazila žaljenje zbog neprijatnosti, ističući da su reči Makrona bile pogrešno interpretirane, kao i da su bile izvučene iz konteksta.

“To se ni na koji način ne odnosi na bugarsku vladu, bugarske građane ili bugarske radnike, koji su dobro primljeni (u Francuskoj) i koji su dokazali svoj profesionalizam”, rekla je Florens Robin, saopšteno je iz bugarskog ministarstva.

Ona je dodala i da su odnosi dve zemlje odlični i izrazila nadu da će nastaviti da idu uzlaznom putanjom.

Bugarska je u subotu uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava Makrona u intervjuu ekstremno desničarskom listu “Aktuelne vrednosti”, objavljenom u petak.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Robin na razgovor u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Makronove reči uvredljive i neprihvatljive.

Ona je dodala da ne razume razlog za takvu izjavu francuskog predsednika i ocenila da je verovatno reč o nekim unutrašnjim političkim problemima, prenela je ranije BTA.

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem.