Zrenjanin: Položen kamen temeljac za izgradnju nemačke firme GPK

Vrednost investicije nemačke kompanije “GPK” u Zrenjaninu iznosi oko 3 miliona evra. Pokretanjem prve faze proizvodnje posao u ovoj fabrici dobiće između 15 i 20 radnika.

zrenjanin centar trg jpg

“Firma će se baviti proizvodnjom delova od plastike i gume prevashodno točkova za kontejnere i kante a videćemo zavisno od gospodina Klausa šta ćemo povući od mašina i koju liniju proizvodnje”, kaže Zoran Šipka, direktor GPK Zrenjanin.

Fabrika u Zrenjaninu je prvi pogon i investicija kompanije “GPK” koja se otvara van Nemačke.

“Geostrateški je Zrenjanin za nas veom adobro pozicioniran zato smog a i odabrali, kao što znate članice EU Mađarska i Rumunija nisu daleko odavde, u ovim zemljama kao i Italiji imamo svoje klijente i namera nam je dab ih odavde snabdevamo. Drugi razlog je visoka kvalifikacija radne snage u Zrenjaninu”, kaže Klaus Paul, vlasnik kompanije GPK.

Kamen temeljac za buduću farbiku u industrijskoj zoni u Zrenjaninu položili su predstavnici kompanije i lokalne samouprave. Prema planu izgradnja fabrike će biti završena u julu sledeće godine, a proizvodnja pokrenuta u avgustu.

“Kada sam predložio da proširimo zonu za još 500 hektara, malo su me sumnjičavo gledali moji saradnici, a sad dolazimo u situaciju da je i to malo i bukvalno se svakodnevno borimo za svako novo radno mesto”, kaže Čedomir Janjić gradonačelnik Zrenjanina.

U industrijskoj zoni u Zrenjaninu najviše radnika trenutno zapošljavaju kompanije iz Nemačke.