U sukobima u Bagdadu ima poginulih i ranjenih

Desetine demonstranata mogli su se videti kako trče ulicama, a neki od njih kako nose ranjene ljude, dok su u pozadini odjekivali pucnji, preneo je AP.

bagdad, irak

Demonstranti su prišli sedištu državne iračke televizije.

Oni su bacali kamenje na snage bezbednosti, koje su se rasporedile sa oklopnim vozilom sa vodenim topom.

Pozivajući se na neimenovane policijske i zdravstvene izvore, AP javlja da je u sukobima u kojima su korišćeni gumeni meci, bojeva municija i suzavac poginula jedna osoba, a da je 24 ranjeno.

Rojters javlja, pozivajući se na svedoke, da je u sukobima između demonstranata i iračkih snaga bezbednosti u blizini mosta Ahrar poginulo najmanje pet osoba.

Jedan svedok video je da je poginuo jedan muškarac, kada su snage bezbednosti pucale bojevom municijom u blizini mosta Ahrar, dok je Rojtersov snimatelj video još najmanje četiri poginulih.

Bezbednosni i lekarski izvori su naveli da je jedna osoba poginula, a 22 povređene dodajući da su korišćeni gumeni meci i suzavac, a ne bojeva municija.

Desetine hiljada Iračana proteklih dana demonstriralo je u centralnom Bagdadu i širom, uglavnom, šiitskog južnog dela Iraka pozivajući na svrgavanje političkog sistema.

Protesti su organizovani zbog raširene korupcije, visoke nezaposlenosti i loših javnih usluga.

Snage bezbednosti ubile su više od 250 ljudi u dva talasa protesta od početka oktobra.