OECD smanjila procene rasta BDP-a Švajcarske

Kao razlog za obaranje projekcije, OECD navodi sve veći rizik od niskih kamatnih stopa i međunarodnih trgovinskih tenzija.

cirih svajcarska

Usporavanje evropske ekonomije takođe će se negativno odraziti na Švajcarsku i umanjiti njen rast u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta od 2,8 odsto, ocenjuje se u izveštaju OECD-a o Švajcarskoj, a prenosi agencija Rojters.

U junu, OECD je prognozirao da će švajcarska privreda porasti po stopi od 1,0 odsto u 2019. godini.

Privredni rast Švajcarske će u 2020. godini iznositi 1,4 odsto, što je znatno ispod dugoročnog proseka od 1,7 odsto i ispod sopstvene projekcije švajcarske vlade, koja je predviđala rast od 1,7 odsto u idućoj godini.

“Ekonomski rast je usporio, ali zdravo tržište rada i dalje pruža podršku prihodima i potrošnji”, ocenjuje se u izveštaju OECD-a.

“Ipak, rizici po projekcije se nagomilavaju. Monetarna politika bila je veoma prilagodljiva, ali niske kamatne stope povećavaju finansijske rizike”, dodaje se u izveštaju.

Niske kamatne stope u Švajcarskoj doprinose opasnosti na tržištu nekretnina, gde su cene porasle, a povišeni su i rizici povezani sa kamatnim stopama u finansijskom sektoru.

Centralna banka Švajcarske već skoro pet godina drži kamatnu stopu u negativnoj teritoriji od minus 0,75 odsto kako bi držala pod kontrolom aprecijaciju švajcarskog franka.

Kao rezultat negativnih kamatnih stopa, banke u toj zemlji su u devet meseci ove godine uknjižile trošak od 1,7 milijardi franaka (1,72 milijarde dolara) na ime depozita koje čuvaju kod centralne banke.

Iz OECD-a poručuju i da bi Švajcarska morala da učini više kako bi se pripremila za povećan teret koji će sve starije stanovništvo izvršiti na penzioni sistem.