Jednosmenski rad u osnovnim školama daje dobre rezultate

Pilot projekat Ministarstva prosvete ”Jednosmenska nastava” od početka školske godine u ustanovama u kojima se sprovodi dao je dobre rezultate. U Novom Kneževcu je projekat sproveden u obližnjem selu Srpski Krstur. Za sada je primetan veći broj dece u vannastavnim aktivnostima, učenici ostaju na boravku, u školi rade domaći, a otvorena su i nova radna mesta.

obrazovanje, deca, skola, ucenici, djaci

”Mislim da je prednost u tome što su deca angažovana u vreme dok su roditelji zauzeti. Nisu deca na ulici, već u školi pod nadzorom učitelja, nastavnika i svih koji paze na njih”, rekla je Aleksandra Ranković, članica Opštinskog veća u Novom Kneževcu.

Na području Severnobanatskog okruga u projekat ”Jednosmenske nastave” uključeno je devet osnovnih škola. Najveći broj škola je iz seoskih sredina jer gradske ustanove imaju veći broj dece i prinuđene su da pronađu drugačije rešenje. Međutim, na osnovu pozitivnih rezultata, mnoge su zainteresovane za uključivanje u projekat.

”U velikom broju škola smo naišli na primer da je obuhvaćeno mnogo više dece nego što je bilo planirano, pogotovo u manjim sredinama gde nemamo puno različitih ponuda kao što su sport, jezici i druge aktivnosti”, saopštila je Snežana Vlačić Oluški, načelnica Školske uprave Zrenjanin.

Dobri rezultati pilot projekta bili su tema Severnobanatskog upravnog okruga na kom je izneto i da je neophodno što pre razmotriti proširenje kapaciteta vrtića kako bi se nove predškolske ustanove otvorile pogotovo u seoskim sredinama.

”To je neminovna potrebe, a i cilj vaspitanja i obrazovanja dece u tom uzartu je veoma bitna tako da bi lokalne samozuprave treba da izrade planove koji će biti spojeni sa finansijskim budzetima u narednom periodu”, kazao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Prema ranijim najavama resornog ministarstva, predviđeno da se nova strategija ‘’Jednosmenske nastave’’ uvede u sve škole u Srbiji do 2030. godine, prvo u osnovne, a potom i u srednje.