Besplatne zdravstvene akcije za sve Novosađane

U mesnoj zajednici “Vera Pavlović”, održana je akcija u cilju otkrivanja i kontrole faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanja ranih simptoma i postavljanja rane dijagnoze.

merenje secer u krvi jpg

“Svaka od ovih akcija sastoji se od više segmenta. Jedna je prezentacija o faktorima rizika i kako ih preventirati, zatim to je vrsta pregleda naših građana koji uključuju merenje visine, težine, obima struka, izračunavanje bodi masti indeksa, kao i određivanje šećera u krvi i krvnog pritiska i posle toga popunjavanje upitnika procene rizika za nastanak Dijabetes Menitusa za narednih deset godina i individualni razgovori sa lekarem”, kaže Prim. dr Tatjana Egić iz Doma Zdravlja Novi Sad.

Prema rečima doktorke Egić rezultati su zadovoljavajući što se odziva građana tiče, međutim faktori rizika su u velikom broju zastupljeni.

“Pre svega gojaznost, povećan obim struka, fizička neaktivnost, povišen krvni pritisak, tako da veoma je bitno da kada naši sugrađani dobiju odgovarajući savet od lekara, to kasnije i primene u svojoj kući i u svom životu, odnosno promene te svoje životne navike”, dodaje Egić.

Akcija “Reaguj danas za zdravije sutra”, biće realizovana i narednih dana. Svi zainteresovani preglede mogu obaviti sutra u Javno komunalnom preduzeću “Tržnica”, a u sredu u Muzičkoj školi “Josip Slavenski”, od 8 do 10 časova.