SAD: Uzbunjivač spreman da odgovori na pitanja republikanaca

Advokat Mark Zaid rekao je za Si-Bi-Es njuz da je razgovarao s najviše pozicioniranim republikancem u Obaveštajnom odboru Predstavničkog doma Devinom Nunesom, i da mu je preneo da je uzbunjivač spreman da odgovori na pitanja republikanaca pod zakletvom, ako ih oni predaju njegovom pravnom timu u pisanoj formi.

donald, tramp

AP navodi da bi takva ponuda omogućila republikancima da postave pitanja uzbunjivaču i zaobiđu predsedavajućeg tog odbora, Adama Šifa iz Demokratske partije.

Zaid je rekao da uzbunjivač jedino neće odgovoriti na pitanja u vezi s njegovim identitetom.

Tramp je zatražio da se otkrije ime uzbunjivača jer je on, kako tvrdi, dao lažne informacije, preneo je prethodno Rojters.

Istraga o opozovu Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa pošto je objavljen izveštaj uzbunjivača, u kojem se navodi da je Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra.