Sa dolaskom jeseni stižu i prehlade

Povratak dece u vrtiće i školske klupe, prouzrokuje razmenu mikroorganizama, što za posledicu ima razvoj infekcija. Najčešće je reč o infekcijama crevnog i disajnog trakta.

dom zdravlja bolnica prehlada grip lekar bolest jpg

“Crevni trakt, deca imaju problem sa stolicom, bol u stomaku, mučninu, povraćanje sa povišenom temperaturom i glavoboljom, dok ova druga grupa daju još jednu vrstu promuklosti, laringitis, curenje nosa, povišenu temperaturu, kašalj”, objašnjava dr Vesna Vuleković, pedijatar.

S obzirom na to da su i jednoj i drugoj infekciji uzrok virusi, prema rečima doktorke Vuleković, potreban je odmor kod kuće uz vitamine, konzumacija toplih napitaka, postepeno skidanje temperature i pre svega strpljenje.

“Dajem prioritet upravo prirodnim preparatima, voće, sveže povrće, boravak u prirodi na suncu, pranje ruku i naravno, vakcinacija”, dodaje dr Vuleković.

Podsećanja radi, roditelji bi trebalo da pruže dobar primer deci u vezi sa pravilnom ishranom i navikom vežbanja. Na taj način će se razvijati njihov imuni sistem, pa će se organizam lakše boriti protiv infekcija.