Obuka nezaposlenih za deficitarne ugostiteljske poslove

Nezaposleni kandidati prošli su obuke za recepcionere, kuvare, sobarice, konobare i velnes saradnike, dok su zaposleni učili o brendiranju, digitalnom marketingu, turističkoj prodaji, podizanju konkurentnosti i evropskim fondovima.

kuvanje kuvari kulinarstvo gastronomija jpg

Obuke bi trebalo da kvalifikuju polaznike za zanimanja koja su neophodna, kako bi Novi Sad zadovoljio ugostiteljsku, a ujedno i turističku potražnju, kažu iz Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede.

“On dobija uverenje o stečenim kompetencijama za koje je privreda upravo zainteresovana, tako da 650 polaznika koje smo imali poslednje četiri godine, od toga se 520 zaposlilo”, kaže Georgije Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede “Hores”.

“Nama kao gradu je bitno da podižemo nivo kvaliteta kadrova u turizmu, pre svega da bi bili kompetentniji i da bi Novi Sad bio atraktivnija turistička destinacija i obezbedili smo sredstva za obuku i za naredne godine”, ističe Milan Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Iz Poslovnog udruženja dodaju da Novi Sad trenutno ima samo 28 hotela, jedno turističko naselje i oko 2.000 soba, pa je u narednom periodu moguće očekivati nove investicije u oblasti hotelijerstva, što svakako znači i nova radna mesta.