Treće doba u Gerontološkom centru Pančevo

U Gerontološkom centru i Klubovima za odrasla i stara lica u Pančevu trude se da korisnicima pruže raznovrsne sadržaje koji će im ovaj period života učiniti lepšim i zanimljivijim.

Gerontološki centar u Pančevu trenutno ima 215 korisnika. Mnogo je veći broj pančevaca koji redovno posećuju klubove za odrasla i stara lica gde mogu dobiti besplatnu kafu, čaj, prelistati novine, pogledati televizijski program i provesti vreme u druženju.

gerontoloski, centar,, subotica

“U okviru Gerontološkog centra je i naša radna jedinica Klubovi. Činimo mnogo da bi se korisnici osećali bolje, da organizujemo njihovo slobodno vreme. To predstavlja izvanrednu preventivu za jedno zdravo i kvalitetno starenje, gde u stvari izbegavamo teške mislli o problemima, bolestima i u okviru lepog druženja starije osobe oplemenjuju svoj život”, kazala je Ivanka Radu Halabrin – rukovodilac Kluba za stara lica Pančevo.

U Pančevačkom gerontološkom centru postoji više sekcija u kojima učestvuju korisnici spram svojih interesovanja. Mnogima je ovo jedinstvena prilika da se bave stvarima za koje nisu imali vremena u mladosti.

“Imamo veliko interesovanje i odziv za folkloru sekciju. Kako ona radi imaćemo prilike da vidimo i kroz aktivnosti isplanirane u oktobru koji je promovisan kao mesec starih osoba. Organizovali smo etno druženje 16. oktobra, a kasnije i dan otvorenih vrata, gde ćemo prvi put ove godine otvoriti vrata porodicama naših korisnika da dođu i vide šta je to što oni u gerontološkom centru rade i na koji način provode slobodno vreme”, rekla je Tanja Lukić – Direktorka Gerontološkog centra Pančevo.

Veliko interesovanje vlada za šahovsku i literarnu sekciju gde ima i nagrađenih.

“Pevamo, igramo, družimo se što možemo više da bi bilo sve najbolje i najlepše. Pošto su već svi u godinama to nam je jedino ostalo od života”, saopštila je Katica Relja – korisnica Gerontološkog centra.

Katica voli da šije. Umeće je pokazala u pravljenju kostima za pozorišnu predstavu „Cirkus Fantastiko“ prikazanu u Kulturnom centru Pančevo. Predstava je nastala u okviru Dramske sekcije Kluba za odrasla i stara lica, a učestvovali su glumci amateri od 12 do 79 godina. Bila je to ujedno prilika da se promoviše međugeneracijska solidarnost. Njihove fotografije Pančevci mogu pogledati na izložbi u Foajeu kulturnog centra.