Novi dom za slepu Danijelu Pejić

Danijela je sa majkom Katom godinama živela u trošnoj kući, nekadašnjem skladištu kombinata “Brazda” u Đurđinu, kod Subotice.

novi, dom, danijela, pejic

Sa periferije ovog naselja svaki odlazak do grada bio je izazov, a i sama kuća je bila toliko trošna, da je mogla da se uruši svakog dana.

Srećom to se nije desilo, a i neće, jer se Danijela početkom jula preselila u svoj novi dom u centru Subotice.

San o skromnoj kućici u gradu, zahvaljujući humanim ljudima, postao je za ovu hrabru devojku konačno java.

“Mnogo mi je lakše, prelepo je. U svakom slučaju je sada život u mnogim segmentima lakši. Pre svega to putovanje što je bilo najkritičnija tačka, ta udaljenost od svih institucija”, kaže.

Danijela je ostala bez vida u jedanaestoj godini, nakon operacije ciste na hipofizi. To je nije sprečilo da završni osnovnu školu, a kasnije i Gimnaziju u Subotici.

I pre nego što se preselila u grad, Danijela je aktivno volontirala u Udruženju slepih i slabovidih, ali sada to radi mnogo lakše, uživajući u novom okruženju.

“Nekada me mama prati do udruženja, nekada koleginica, sekretarka udruženja svrati po mene kada ide na posao, pa sa njom automobilom odem. Ustanem ujutro, popijem kafu sa mamom, odem do udruženja, tamo provedem par sati. Vratim se kući, onda mama i ja ručamo. Nekada se prošetamo, zavisi kakav je plan tokom dana i tako”, navodi.

Život ne bi bio život da ne nametne nove probleme. Zima je na pragu, a Danijela i njena majka sada treba da reše pitanje grejanja. Ako neko ima ideju i želi da pomogne, Danijelu može veoma lako pronaći preko Udruženja slepih i slabovidih Subotice.