Ministarstvo: Nema rupa u Zakonu o prevozu putnika,CarGO radi nelegalno

U ovom zakonu nema nikakvih “rupa” kako se pokušava predstaviti u delu javnosti, već je reč o pokušajima da se opravda nelegalno obavljanje prevoza od strane udruženja “CarGO”. Upravo je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju sankcionisao nelagalne vidove prevoza, kao što je pružanje taksi usluga pod plaštom limo servisa. Podsećamo da je pre donošenja ovog zakona upravo “CarGO” koristio postojanje više zakona koji nedovoljno precizno uređuju istu oblast, za nelegalno organizovanje taksi prevoza.

taksisti,beograd,blokada

Takođe smo neprijatno iznenađeni i neistinitim tvrdnjama pojedinih profesora Saobraćajnog fakulteta, koji otvoreno obmanjuju javnost da “CarGO” nije taksi i ne krši zakon – navodi se u saopštenju. 

Prema važećem Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, nedvosmisleno je da se udruženje “CarGO” bavi organizovanjem nelegalnog taksi prevoza, suprotno važećem zakonu, time što organizuje obavljanje delatnosti prevoza putnika bez propisanih odobrenja.

Delatnost koju obavlja “CarGO” nije “pružanje pomoći članovima na putu” kako predstavnici ove kompanije pokušvaju da ga objasne vređajući time inteligenciju građana niti je pružanje “usluge pametnog prevoza u gradovima”, koji u važećoj klasifikaciji delatnosti Republike Srbije nigde ne postoji. 

Štaviše, pitanje uvođenja “novih usluga” u prevozu putnika nikada nije bilo predloženo od bilo koje grupacije, pojedinca, organizacije, pa ni od samoproklamovanih “lidera četvrte industrijske revolucije”.

Podsećamo i da su za sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nadležni gradski inspekcijski organi, policija i komunalna policija, kojima su zakonom data i dodatna ovlaćenja, kako bi mogli da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza.

Osim ovih organa, suzbijanjem nelegalnog prevoza treba da se bave i drugi organi, posebno oni čiju nadležnost predstavlja utvrđivanje zloupotreba udruženja, kao pravne forme, kojom se pokušava dati privid legalnosti jednoj očigledno nelegalnoj aktivnosti, efikasnije procesuiranje prekršajnih ili krivičnih postupaka, za prekršaje, privredne prestupe ili krivična dela, koji se vrše tokom organizacije i vršenja navedenih aktivnosti.

Iznete činjenice pritom nemaju nikakve veze sa ocenom kvaliteta taksi službe i sa pitanjem da li taksisti plaćaju ili ne plaćaju porez, jer je to pitanje već regulisano zakonom i svako ponašanje suprotno zakonu mora biti najstrožije sankcionisano.

Zbog svega navedenog, smatramo da blokada grada nije rešenje, i da je jedino rešenje sprovođenje zakona od strane onih institucija koje su za to nadležne, kao i prilagođavanje poslovanja kompanije “CarGO” zakonu o prevozu putnika- navodi se u saopštenju Ministarstva.