Konkurs “Školski zeleni pres” za učenike osnovnih škola

Već pet godina učenici osnovih škola u Srbiji dobijaju mogućnost da budu novinari i saradnici u listu “Čuvari ravnice”. Na taj način su mnogi zavoleli ekologiju i shvatili značaj odgovornog ponašanja prema žiotnoj sredini.

biram, francuski,, deca,, djaci,, skola,, ucionica

“Konkurs sadrži dva puta. To su konkurs za članak i konkurs za fotografije. Znači oni treba u tim člancima da što sažetije da probaju da zainteresuju treću osobu da čita”, objašnjava Saša Jovanović iz “Čuvara ravnice” i dodaje:

“Fotografije mogu da budu serijal fotografija gde oni isto u pedesetak reči nama prikazuju šta mi vidimo na fotografijama.”

Radovi se šalju na mejl adresu Udruženja “Čuvari ravnice” i na taj način deca mogu postati saradnici tog lista. Već nekoliko godina đaci Osnovne škole “Vuk Karadžić” učestuju u kreiranju sadržaja, često i pišući pesme.

“Već nekoliko godina učestvujemo u snimanju emisije “Pitam se, pitam se” a posle su deca počela da pišu jako lepe pesme i priče koje su onda objavljivali u časopisu “Čuvari ravnice”, gde sam i ja postala deo redakcije i prosto i njih zainteresovala. Interesuju ih teme koje se nalaze tu, najviše o kućnim ljubimcima, uopšte o životinjama, biljkama. Preporučila bih svim njihovim vršnjacima jer zaista ima mnogo interesantnih stvari”, ističe Dragana Đurica, profesorka razredne nastave.

Cilj konkursa “Školski zeleni pres” je isticanje važnosti učenja o životnoj sredini, što se najbolje čini kroz ljubav, njeno poznavanje, blizinu sa biljakama i životinjama, lične utiske, pretočene u slova.