Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Konferencija na Beogradskom sajmu, kojoj prisustvuje i ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang, počela je performansom “Tehnologija menja budućnost”.

konferencija, kina, antic, nenad, popovic

Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Paralelno će biti održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više do 200 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike.

Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja na inovacijama zemalja u okviru mehanizama Kina CIEZ 17+1.

Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Kina vidi Srbiju kao jednog od ključnih partnera u razvoju zasnovanom na inovacijama i tehnološkim promenama, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Ona je istakla da “Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i celoj CIE kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije”.

“Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas”, poručila je premijerka.
Brnabićeva je podsetila na kinesku mudrost – kada duva jak vetar neko gradi zid, a neko vetranajču, i izrazila očekivanje da će vetar golobalnih tehnoških promena biti usmeren u vetrenjače.

Ona je učesnicima konferencije poželela dobrodošlicu u ime Vlade Srbije i prenela dobrodošlicu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju konferencije zbog posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Brnbićeva je istakla da je predsednik Vučić dao veliku podršku održavanju te konferencije u Beogradu, čiji je Srbija domaćin.

Brnabić:Razviti saradnju sa Kinom 

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas, na sastanku sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine Vangom Džgangom, da je Srbija čvrsto opredeljena da razvija saradnju sa Kinom u oblasti inovacija i tehnologije.

Kina je, prema rečima premijerke Brnabić, jedan od svetskih lidera četvrte industrijske revolucije, a kreativna rešenja kineskih tehnoloških kompanija, poput onih u oblastima “ekonomije deljenja”, Interneta stvari i veštačke inteligencije, sve su vidljivija u Evropi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade rekla je da građani u našoj zemlji već vide koristi od globalne inicijative “Pojas i put” i zahvalila kineskim partnerima na podršci u izgradnji autoputeva, mostova, energetskih i drugih infrastrukturnih objekata, uz podsećanje da je jedan od najvažnijih projekata Srbije i Kine najavljena izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog dobre organizacije Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (Kina – CIEZ) o saradnji u inovacijama, koja je danas počela u Beogradu, primetivši da je Srbija jedan od najaktivnijih partnera Kine unutar formata „17+1”.

Konstatovano je da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Predsednica Vlade Srbije je kineskom ministru čestitala 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Džang: Kina želi da unapredi saradnju sa Srbijom u oblasti

Vlada Kine ulaže u istraživanja i razvoj tehnoloških inovacija i želi da unapredi saradnju u oblasti inovacija sa Srbijom, kao i drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope, izjavio je ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang.

Džang je izrazio zadovoljstvo učestvuje na konferenciji i u ime Vlade Kine zahvalio je Ani Brnabić i Nenadu Popoviću na uloženom trudu u pripremi i organizaciji tog skupa.

Saradnja u oblasti inovacija i tehnologija je, istakao je Džang, e rekao da je sokvir za novu platformu za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope radi podsticanja zajedničkog ekonomskog razvoja.

Istakao je da Vlada Kine podstiče inovacija i istraživanja u cilju ubrzane izgradnje Kine kao naučno-tehnološke države.

”Kroz mehanizam saradnje sa 17 država Centralne i Istočne Evrope biće stvorena bolja zajednica inovativne saradnje. Želimo da pojačamo saradnju između vlada, univerziteta, naučno-tehnoloških parkova, preduzeća iz Kine i ostalih 17 zemalja”, poručio je Džang.

Kako je rekao, ove zemlje su dugo godina partneri Kine i dodao da su postignuti plodotvorni rezultati u oblasti proizvodnje mašina, kosmonautike, bioinžerenjinga…

Popović: Pojas i put Srbiji donosi razvoj i prosperitet

Srbija snažno podržava inicijativu Pojas i put, verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu.

kina,, samit,, brnabic

Izgradnja industrijskog parka u Borči početkom 2020

Izgradnja Industrijskog parka u Borči počeće početkom sledeće godine, najavio je ministar Nenad Popović i dodao da će u novembru biti završeno formiranje zajedničke srpsko-kineske kompanije koja će realizovati ovaj projekat.

”To će biti najmoderniji industrijsko-tehnološki park u ovom delu Evrope i siguran sam da će, lideri inovacija, novih industrija i naprednih tehnologija iz Kine i Evrope biti u tom parku”, rekao je Popović na konferenciji za medije.

Popović je najavio da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama kojom se, kako je rekao, utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama u svim zemljama članicama mehanizma Kina-CIE 17+1, kao i potpisivanje 12 sporazuma u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

“Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i Centralne i Istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas ima upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: ‘drži se novog puta i starog prijatelja’. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative ‘Pojas i put’ za Srbiju – novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine”, rekao je Popović.

Ministar je kazao da je “jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena, na celokupnoj svojoj teritoriji” i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.

Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative “Pojas i put” i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.

Ministar je ocenio da će četvrta ministarska konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama dati nove ideje kako da se oblikuju svoje inovacione politike i stavi ih u službu razvoja nacionalnih ekonomija.

“Inovacijama je mesto, pored naučnih institucija, i u privredi i industriji. Inovacije podižu našu industriju, jačaju našu zemlju i doprinose podizanju kvaliteta života građana u svim zemljama učesnicama inicijative Pojas i put”, rekao je Popović.

Dodao je da se zato paralelno sa ministarskom konferencijom, održava i privredni forum na kojem učestvuje više od 300 predstavnika industrije, tehnoloških kompanija, startapova, investicionih fondova, univerziteta i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i Evrope.

Popović je kazao da je Srbija zemlja velikih inovatora čiji patenti i danas predstavljaju osnovu za primenu najvećeg broja “pametnih” uređaja.

Kad robot zaigra užičko kolo

Premijerka Brnabić, Popović i Vang Džang imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim inovacijama i tehnološkim dostignućima u oblasti razvoja pametnih gradova, industrijskih parkova, železničke infrastrukture.

brnabic, popovic

Brnabić, Popović i Džang su, između ostalog, prisustvovali prezentaciji rekonstrukcije železničke pruge od Novog Beograda do Stare Pazove, u okviru projekta ”Modernizacija i rekonstrukcija mađarsko-srpske železničke pruge na teritoriji Srbije”.

Takođe, imali su priliku da vide i najnovije modele kineskih putničkih vozova, koji dostižu brzinu od 350 km i 250 km na sat, a koji saobraćaju na relaciji Peking-Šangaj.

Zvaničnici Srbije i Kine pogledali su i kratki film o tome kako će industrijski park koji će Srbija zajedno za Kinom graditi u Borči, a na štandu kompanije Huavej upoznali su se sa najnovijom 5G tehnologijom.

Oni su obišli štand na kojem su predstavljene biografije i dostignuća srpskih naučnika Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milanković, a na kojem je demonstriran rad Teslinog kalema o kojem je prisutnima ”govorio” robot Tesla.

Jedna od atrakcija sajma bio je i ”ples robota” uz poznate muzičke numere, a roboti su ”zaigrali” i užičko kolo.

Srbija i Kina potpisale 12 sporazum o saradnji u oblasti inovacija

Predstavnici Vlade Srbije, naučnih institucija i kompanija potpisali 12 sporazum o saradnji sa Kinom u oblasti inovacija.

Nenad Popović potpisao je sa zamenikom generalnog direktora Odeljenja za nauku i tehnologiju Džđang provincije Cao Sina Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija.

Popović je zajedno sa Šarčevićem potpisao i Memorandum o razumevanju između Kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Ministarstva nauke i prosvete i kompanije NetDragon Websoft Holdings o saradnji u oblasti razvoja i promocije Otvorene inovacione platforme.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji između Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj.

Takođe, potpisan je Memorandum o razumevanju između Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj i Univerziteta u Novom Sadu, kao i Memorandum o razumevanju za naučno-istraživačku saradnju između Instituta tehničkih nauka SANU i Laserskog Instituta Akademije nauka Šandong.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o zajedničkom istraživanju na dizajniranju ispitivanja modela bolesti i biomarkera za ranu dijagnozu neuroloških poremećaja koji će realizovati Biološki institut Šandong Akademije nauka i Medicinski fakultet u Beogradu.

Centralna laboratorija za molekularno inžinjerstvo provincije Šandong i Institut tehničkih nauka SANU potpisali su okvirni ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti polimernih materijala i nanomaterijala.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu i rektor Čengdu Univerziteta za informacione tehnologije Su Čenghua potpisali su Sporazum o saradnji između dva univerziteta.

Takođe, potpisan je i Sporazum o akademskoj razmeni i saradnji između Univerziteta u Šangaju i Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum između šangajskog farmaceutskog instituta Kineska akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja u oblasti izučavanja prirodnih produkata i dizajniranju novih lekova.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj laboratoriji između BGRIMM Technology Group , Univerziteta u Beogradu, HBIS Group Serbia Iron & Steel, kompanije Ziđin Bor Copper Bor i kompanije RONLY Holdings Limited.

Deklaraciju o globalnom ekosistemu inovacija i preduzetništva potpisali su NTP Crna Gora, BioSense Institut iz Novog Sada, Inovacioni Centar iz Banja Luka, Biznis inkubator BIOS iz Osijeka, Biznis Inkubator iz Novog Sada, kompanija Shanghai Neobay Venture Capital, Centar za preduzetništvo Unevrziteta u Mičegnu, Šangajski zajednički institut Đao Tong i Univerzitet Pađađaran iz Indonezije.