Meteo stanice za učenike Poljoprivredne škole u Futogu

U cilju promovisanja precizne poljoprivrede i njenog značaja, Institut “Biosens”, postavio je meteo stanicu u dvorištu Poljoprivredne škole u Futogu, kako bi se učenici te škole, upoznali sa tehnologijama iz oblasti pametne poljoprivrede.

“Cilj ovog programa je da sa učenicima i profesorima u Poljoprivrednoj školi stave na raspolaganje tehnologije iz oblasti pametne poljoprivrede i nova dostignuća u oblasti poljoprivrede, kako bi se unapredio kvalitet obrazovanja i upoznali mladi sa novim dostignućima u poljoprivredi”, kaže Isidora Stojančić, menadžerka na Institutu Biosens.

poljoprivredna skola futog jpg

Zahvaljujući montiranoj meteo stanici, pružena je mogućnost zaposlenima i đacima te škole, da vide merenja na njihovim parcelama, kao što su temperatura vazduha, količina padavina, osunčanost i slično. Uz brojne mogućnosti, važnu stavku u toj aplikaciji zauzima i digitalni dnevnik.

“Detaljno vođenje knjige polja, takozvane, tj. digitalnog dnevnika za svaku parcelu. Gde oni mogu da dokumentuju svaku aktivnost koju rade na polju, od bilo da je to setva, žetva, sadnja, đubrenje, bilo šta, znači mogu da daju koje su to količine, koji su tipovi đubriva, koja su semena, sve što je registrovano za upotrebu u našoj državi”, ističe Vladan Minić, istraživač na Institutu Biosens.

Osim klimatskih uslova i detaljne vremenske prognoze za datu lokaciju preko platforme, zaposleni dobijaju i upozorenja o bolestima i štetočinama za konkretnu kulturu koju gaje na parceli.

Upotrebom meteo stanice poput ove i drugih savremenih tehnologija, postižu se mnogobrojni benefiti, što predstavlja ključ i budućnost za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.