Seminar za najuspešnije nastavnike u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

seminar, za, cistije, skole

Oko 120 škola i vrtića učestvovalo je u programu gde su nastavnici u saradnji sa učenicima, roditeljima i stanovništvom u lokalnoj sredini, organizovali kreativne i edukativne radionice, čišćenje i ozelenjavanje prostora i dvorišta kao i prikupljanje sekundarnih sirovina.

“Deca su radosna, voljno učestvuju u svim tim aktivnostima,na početku im je bilo malo čudno al sad im je sasvim prirodno, čak su i sami inicijatori nekih nepoznatih aktivnosti što još nismo radili, nekih novih aktivnosti, to se stalno menja kod nas”, kaže Ildiko Horvat Babinski iz Hemijsko-prehrambrene škole u Čoki.

U realizaciji Pokreta gorana, najbolji nastavnici su kao nagradu dobili mogućnost boravka na Seminaru “Ceger ekoloških ideja” gde će dobiti dodatna znanja kako da povedu decu u prirodu a da boravak bude smislen, svrsishodan i edukativan.

Dušica Milenković, kordinator edukativnog programa Pokreta Vojvodine kaže:

“Ovim seminarom oni će se usavršiti i unaprediti neke svoje veštine kako da decu što uspešnije zainteresuju za prirodu, kako da realizuju aktivnosti u prirodi i kako da te aktivnosti povežu sa nastavom tako da deci omuguće zanimljivije učenje, bolje pamćenje onoga što je školskim programom predviđeno”

Ove godine je u Programu učestvovalo 128 obrazovnih ustanova, a od toga je nagrađeno 60 ustanova, što je najveći broj do sada. Program je pokrenut od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine sa ciljem podizanja svesti i lične odgovornosti za birgu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji Vojvodine.

Tamara Stojanović, savetnik u Pokrajinskom sekreterijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine ističe:

“Program je vrlo jedinstven i poseban iz jednostavnog razloga što su u njegovom fokusu najmlađi stanovnici ove planete – odnosno deca. Ima za cilj edukaciju kao i jačanje svesti kada je u pitanju zaštita životne sredine, a što se tiče samih aktivnosti, to su aktivnosti koje podstiču pre svega očuvanje prostora u kojem deca borave, njegovo ozelenjavanje, a tiču se dece od predškolskog uzrasta, dece uzrasta osnovnih škola, kao i srednjoškolskog uzrasta”

Seminar realizuje Pokret gorana Vojvodine, a podršku je pružio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.