Otvoreni 27. Pudarski dani u Irigu

Na otvaranju na iriškom Ribarskom trgu, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević posebno je pohvalio Društvo Irižana, kao i lokalnu samoupravu za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, i istakao da “Pudarski dani“ zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju vinsku tradiciju, kulturu i običaje Iriga i celog ovog kraja.

vino, casa jpg

“Pokrajinski sekretarijat prepoznaje značaj ovakvih i sličnih manifestacija, i iz tog razloga i finansijski podržavamo organizaciju i ovogodišnjih ‘Pudarskih dana’. Irig sa oko 250 hektara vinograda u iriškom ataru, kao i sa iskorakom kada je u pitanju veliki trud u pogledu podizanja kvaliteta vina, potom dobijanja oznake geografskog porekla ‘Sremski rejon/Srem’ gde su uvrštene četiri vinarije iz Iriga sa 23 vina dostojanstveno i reprezentativno predstavlja ceo Srem“, istakao je Radojević.

Kako je saopšteno iz vojvođanske vlade, on je ukazao na činjenicu da je Pokrajinska vlada od 2017. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradara i vinare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze i naglasio da je zadovoljan što vinarije iz ovog kraja koriste te subvencije i uspešno ih realizuju.

“Za ovo kratko vreme uspeli smo da oko 170 miliona dinara investicija realizujemo kada je u pitanju oprema za vinarije“, rekao je resorni sekretar i poželeo Irižanima uspeh u daljoj organizaciji ove manifestacije koja okuplja zavidan broj izlagača i posetilaca iz okolnih regiona.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović pozdravio je Irižane i ukazao na značajnu mogućnost da večeras vinari i vinogradari iznesu svoje proizvode i pokažu ih posetiocima širom regiona.
Manifestaciju “Pudarski dani” i ove godine prati bogat kulturno-umetnički i zabavni program, te dešavanja kao što su:Fruškogorski sajam vina “Pudarev izbor” i bogat dečiji program. U sklopu ovih pudarskih dana, novinu u programu čini edukativni deo namenjen sadašnjim i budućim vinarima, koji je posvećen tome kako da se započne i unapredi postojeća vinska proizvodnja.