EU poslala posmatračku misiju izbornog procesa na Kosovu i Metohiji

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini za vođu Posmatračke misije Evropske unije izbora na Kosovu (EOM) imenovala je Violu fon Kramon-Taubadel, saopšteno je na sajtu Evropske komisije.

glasanje,, izbori

“Kosovo ostaje politički prioritet EU i slanje EOM za predstojeće prevremene parlamentarne izbore potvrđuje našu stalnu angažovanost i posvećenost podršci demokratskog procesa na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Mogerinijeva je izrazila uverenje da će slanje EOM pod rukovodstvom Kramon-Taubadelove doprineti “inkluzivnim, verodostojnim i transparentnim izborima”.

Ona je istakla da je neophodno da se u izbornom procesu angažuju sve uključene strane i zajednice i da daju svoj glas za budućnost Kosova.

“Ovi izbori se dešavaju u bitnom trenutku za Kosovo, kada ono treba da se odlučno kreće u pravcu napretka na evropskom putu, reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom”, naglasila je Mogerinijeva.

Šefica posmatračke misije Kramon-Taubadelova izjavila je da veruje da je za EU važno da nastavi da prati izbore na Kosovu, kao i da će misija kojom rukovodi doneti značajni doprinos predstojećim izborima.

“Velika je čast za mene da vodim ovu EOM i prihvatila sam ovaj zadatak sa velikim osećajem odgovornosti”, kazala je ona.

Kako se dodaje u saopštenju, posmatračka misija EOM je sa sedam članova doputovala u Prištinu 7. septembra i tamo će ostati do kraja izbornog procesa.

Kasnije u septembru posmatračkoj misiji EU će se pridružiti još 18 “dugoročnih” članova, koji će biti raspoređeni širom KiM, dok će se tokom same izborne nedelje EOM pridružiti još 36 “kratkoročnih” posmatrača.