Završren novi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

opozicija

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po “Chatham House” pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finansiranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci

Nebojša Zelenović kao predsedavajući Saveza za Srbiju u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je za razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su , kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev – smena direktora i članova Agencije za borbu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.

Današnja, druga runda razgovora, počela je oko 9 sati i vođen je po “Chatham House” pravilu, bez prisustva medija.

Antonijević: Važno da se u razgovoru otvore sva teška pitanja

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da je značajno da se tokom sastanka vlasti i opozicije, u konstruktivnom i dobrom dijalogu, otvore sva teška pitanja, kako bi i građani znali koja je njihova odgovornost kada se pojave na biralištima sledećeg proleća.

Podsetivši da je Srbija u višepartijskom sistemu skoro 30 godina, on je ocenio da učešće organizacija u debati predstavlja dug civilnog društva prema građanima, jer se na taj način pojašnjava šta je učinjeno u protekle tri decenije i kako se izborni proces može unaprediti.

“Na prvom sastanku smo usaglasili teme – četiri segmenta o kojima vredi razgovarati. Sada ćemo razgovarati o finansiranju izborne kampanje, kao o jednoj teškoj temi koja govori o ravnopravnim uslovima”, izjavio je Antonijević za RTS.

On ističe da se na debati ne govori o promeni izbornog sistema ili zakona, već o praksi koja je vidljiva i da organizacije koje prate izbore daju određene predloge kako bi se prakse unapredile.

“Transparentnost, CESID i Crta su dali svoje predloge. To su konkretne tačke o kojima vredi razgovarati. Nadamo se da će biti pomaka i da će političke stranke prihvatiti sugestije organizacija i da ćemo videti na koji način se to može primeniti u narednim mesecima”, navodi Antonijević.

Istakao je da je tokom prvog okruglog stola “bilo žustro” i da je to pravi put, jer se u konstruktivnoj atmosferi kakvu, kako kaže, ne možemo videti u Narodnoj skupštini, razgovara otvoreno o svim temama.

Na današnji sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka pozvane su sve parlamentarne stranke i one koje učestvuju u političkom životu, a Antonijević navodi da su sve strane potvrdile dolazak, osim predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je najavio da zbog odsustva medija neće prisustvovati skupu.

Sastanku će prisustvovati predstavnici 17 političkih partija, 10 profesora FPN-a, predstavnici Transparentnosti Srbije, Crte, CESIDa, Nacionalnog demokratskog instituta, Fonda za otvoreno društvo i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Vučić: Sve što rade je – licemerje...

Nije problem da se ispuni ono što traži opozicija, i po pitanju biračkih spiskova i po pitanju finansiranja partija, ali je problem opozicije to što lažima i izmišljenim pričama ne mogu da pobede rad, marljivost i sposobnost, niti mogu da se nose s činjenicom da aktuelna vlast ima rezultate, poput vijadukta u Čortanovcima, kakav oni nisu umeli ni da nacrtaju, a kamoli da izgrade, ocenjuje predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika DS Zorana Lutovca da je vlast, “samim tim što su pristali da učestvuju u dijalogu, priznali da izborni uslovi nisu dobri”, Vučić je rekao da je to najbolji pokazatelj licemerja sa kojim se suočavamo”:

“Da nismo prihvatili dijalog, opozicija bi rekla da vlast ne želi dijalog i pozvala bi na demonstracije, ali pošto smo prihvatili razgovor, onda kažu da to znači da smo priznali da su loši izborni uslovi, što je licemerno, konstatovao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na konstataciju da Dragan Đilas nije došao na današnju, drugu rundu razgovora, Vučić je rekao da Đilas nije tu, “zato što se kupa”, što je, kaže, u redu, ali nije u redu da izmišlja druge razloge, već treba otvoreno da kaže građanima.

“Svi su znali pravila okupljanja i razgovora i pristali su. Došli su na prvi razgovor i čim ih napadne grupa ekstremista sa društvenih mreža, oni se tresu od straha. To je neki zatvoreni svet. Oni su umislili da ti ljudi o nečemu odlučuju i da su mnogo važni, mene baš briga šta ti ekstremisti pričaju”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je i sam uvek podržavao dijalog i da je govorio da on lično nije za razgovor sa opozicijom, jer nema ni ustavna ovlašćenja, a ni želju da razgovara sa njima, ali da će uvek da sluša građane.