Prvi Centar za demenciju počinje da se gradi u Vršcu

Objekat će biti u okviru Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”, površine 1.000 metara kvadratnih, a kapacitet će biti 30 ležajeva.

bolnica vrsac jpg

Centar se gradi kroz prekogranični IPA projekat Evropske unije koji Srbija realizuje s Rumunijom, odnosno Specijalna bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu sa Opštom bolnicom u Rešici.

Direktorka Specijalne bolnice Tatjana Voskresenski kaže za Tanjug da su već dobili građevinsku dozvolu i da je raspisan tender za izvođača radova koji traje dva meseca i da očekuje da će građevinski radovi početi do kraja godine.

“Novi objekat biće u krugu bolnice, birali smo lokaciju koja je više u zelenilu. Objekat će imati oko 1.000 kvadrata i biće prilagođen za smeštaj i lečenje 30 pačijenata obolelih od demencije”, naglasila je Voskresenska.

Ukupna vrednost projekta ptrekogranične saradnje je 1,1 milion evra, a bolnica u Vršcu dobiće za izgradnju centra oko 680.000 evra.

Prekogranična saradnja ogleda se u istraživanju faktora rizika za nastanak demencije. Voskresenska naglašava da je u poslednjih nekoliko godina povećan broj pacijenata koji su na lečenju, a koji pate od demencije. Od 900 postelja, koliko ima Specijalna bolnica, na tri odeljenja oko 200 postelja namenjeno je za lečenje demencija, njihovih komplikacija i svih organskih simptoma – gerontopsihijatriju.

Dodaje da je stalno na čekanju desetak pacijenata. “Stalno imamo zahteve rodbine za smeštaj takvih pacijenata. Nismo u mogućnosti da primimo sve i uvek imamo više od deset pacijenata koji čekaju”, pojasnila je ona i dodala da je cilj da se tim ljudima omogući human i adekvatan način lečenja i poboljša kvalitet života.

Ministarstvu zdravlja već su prosledili zahtev za prijem novih kadrova – lekara i medicinskih sestara. “Ministarstvo zdravlja vodi kadrovsku politiku. Podnet je zahtev, ali to ne zavisi od nas. Potrudićemo se i da preraspodelom naših kadrova omogućimo adekvatano lečenje tim pacijentima”, naglasila je ona.