Preventivne mere protiv afričke kuge svinja

Načelnik južnobačkog okruga Milan Novaković za RTV kaže da je odmah po oglašavanju alarma koji ukazuje na to da postoji opasnost od širenja virusa afričke kuge svinja podržao formiranje regionalnog centra za prevenciju te brzo šireće bolesti.

svinje, svinja

Najvažnija poreporuka za uzgajivače svinja, u ovom trenutku, odnosi se na sprovođenje mera biološke sigurnosti.

Ono što je sada važno poručiti jeste da nema mesta panici, te da se sve sistemske mere na spečavanju pojave afričke kuge svinja temeljo sprovode, poručuju sagovornici RTV.

Ukoliko laboratorijske analize, čiji se rezultati očekuju u petak, budu pokazale da su svinje iz dva sela u okolini Mladenovca obolele od afričke kuge, Srbija će bolest morati prijaviti Međunarodnoj organizaciji za zaštitu životinja (OIE), Evropskoj komisiji i državama u okruženju.

Prema propisima, u slučaju da se sumnja da na određenoj lokaciji ima životinja zaraženih virusom afričke kuge svinja (AKS), koja je opasna za životinje, ali ne i ljude, veterinarski inspektor dužan je da istog trenutka stavi pod nadzor to gazdinstvo.

Takođe, popisuju se potencijalno zaražene životinje, obavezno izoluju, a zbog mogućnosti širenja virusa zabranjuje se promet svinja i mesa iz tog gazdinstva. Posle službene potvrde bolesti na gazdinstvu, određuje se zaraženo područje u krugu poluprečnika tri kilometra, dok se potez od najmanje deset kilometara smatra ugroženim. Nove svinje se mogu uvesti na gazdinstvo, ali tek posle 40 dana od dezinfekcije.

Zbog svega ovog afrička kuga može da izazove ekonomske gubitke za države u kojima je potvrđena, piše Politika. S druge strane, prema informacijama Danasa, pojedinim stočarima je već isplaćena šteta za zaražena grla, iako su zvanično za sada jedini indikator zaraze pojačane mere kontrole.

[embedded content]