Osnovci iz Kikinde uče o izradi pinjata

Stare novine, papir u boji, lepak i makaze dovoljni su da stvore sve što iznedri mašta jednog deteta. Ideja je mnogo, motivi uglavnom dolaze iz sveta crtanih filmova i životinjskog carstva. Ovoga puta, na likovno-edukativnoj radionici u kikindskom Centru za stručno usavršavanje, osnovci su fokus stavili na izradu pinjata, koje sve češće postaju sastavni deo različitih proslava. Uz to, radionice su i prilika da se sazna nešto novo o već poznatim pojmovima.

pinjate

Uz rad, deca usvajaju i termine i tehnike iz domena likovne kulture.

“Napravi se i kraći osvrt na istoriju likovne umetnosti, ali se provuku i druge teme iz života. Ipak, ono što se smatra jednim od najvećih uspeha ovih radionica je to što su deca, na sat ili dva, odvojena od računara i telefona”, kaže voditeljka radionice Sanja Bikić.

“Druga stvar je i to što se deca priključuju manipulativnim aktivnostima, da nešto praktično rade, da ne budu samo u virtuelnom svetu, ali i da se druže. To je takođe bitna stvar”, ističe Bikićeva.

Poznato je da se najbolje, ali i najlepši uči onda kada nismo svesni da usvajamo znanje.

Zbog toga je važno da deca imaju prostor i mogućnost da stvaraju i izraze svoju individualnost, a uz druženje i zabavu, raspust postaje još omiljenije doba godine.