Kosovski zvaničnik imao 8 godina tokom rata, a pozvan u Hag; otkriven razlog

Riljind Beriša, koji je u vreme sukoba na KiM imao 8 godina, pozvan je da se 5. avgusta pojavi u Hagu. Mediji s KiM navode da je to zbog curenja informacija.

Izvor: Kosovo online

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Rilind Beriša, službenik Ministarstva pravde, pozvan je na razgovor od Specijalnog suda, a isprva je nejasno bilo zašto, jer je Beriša imao samo 8 godina u vreme rata, piše Gazetaexpress.com.

Međutim, izvori tih albanskih novina ukazuju da Beriša, koji radi u kancelariji Specijalnog suda za zaštitu potencijalnih optuženih, nije osumnjičen za bilo kakav “zločin” u ratu, već je ispitivan zbog navodnog curenja osetljivih informacija iz kancelarije.

Razlog Berišinog poziva nije imao nikakve veze sa onim čega se sećao iz prošlog rata, navodi dalje Gazeta ekspres, već sa funkcijom koju trenutno obavlja u Ministarstvu pravde u Kancelariji za zaštitu potencijalno optuženih od Specijalnog suda.

Dobro obavešteni izvor rekao je tom mediju da je razlog poziva u Hag bio taj što je počinio neke zakonske povrede tokom vršenja dužnosti u kancelariji za zaštitu optuženih. Takođe se sumnja da su ilegalno procurile neke informacije iz kancelarije.

Gazeta ekspres je stupila u kontakt s Berišom da bi videli njegov stav o toj temi, ali on je odbio da odgovori na pitanja. Isto je to učinio i Driton Lajci, koji je šef ove kancelarije.