Izložba “20 cola – ljubav do bola”

Marko Stamatović iz Kragujevca svoju kreativnost pokazuju kroz sve što radi. Fotograf, umetnik i profesor likovnog došao je na ideju da restaurira 12 bicikala, od kojih ni jedna nema vek trajanja ispod 35 godina. Izložbu je nazvao “20 cola- ljubav do bola”.

bicikl

“20 cola zato što je to veličina točka poni bicikle, bicikle koju je nekada skoro svaka kuća imala. Imali smo tri velike fabrike u Jugoslaviji nekada, fabrika bicikala Partizan iz Subotice, Rog Ljubljana, Unis iz Sarajeva i svi su oni imali neke modele od 20 cola koji su bili nezamenjivi”, rekao je Marko Stamatović – fotograf i umetnik.

Za 6 meseci restaurirane su sve bicikle. Markov tim je radio po 12 sati dnevno a delove za ove dvotočkaše bilo je teško naći. U tome im je pomogla i fabrika Kapriolo.

“Mnogi nisu imali novca da kupe te čoper bicikle pa su ih onda od ponike pravili, na primer stave veći volan, pa banana sedište, pa se onda ukrade od starijeg brata spoljašnja guma od automatike ili od poni ekspresa pa se stavlja na zadnju gumu, pa se od svega toga napravi kao čoper i to je lepa stvar”, kazao je Stamatović.

Nostalgija i uzbuđenje koje budi kupovina prvog bicikla, davanje ličnog pečata kako bi se svaka razlikovala vratila je ljudima uspomene na detinjstvo.

“Izložba su ti ljudi koji dođu da vide te bicikle i onda čujete – “jeste ja sam video nekada ovo, ja sam plakao za ovim jer nisu hteli da mi kupe, ja sam sa ovoga pao i slomio ruku…”- to su bile fenomenalne priče tako da su ove bicikle odradile ono što nam je bio posao, podsetile su ljude na neka lepša vremena. Klinci koji su videli ove bicikle su se oduševili zato što nisu nešto poput ovoga”, dodao je Stamatović

Cilj je da se napravi i prvi muzej bicikala pop kulture u Kragujevcu a Marko se nada da će pronaći partnere, zaljubljenike u ovaj vid vožnje koji će pomoći da se ova ideja i ostvari.