Hiljadu osuđenika čeka nanogice

Najviše ih je u Beogradu, s obzirom na to da se, kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, u glavnom gradu počini najveći broj krivičnih dela.

zatvor resetke list jpg

Nedostatak nanogica, kako se može zaključiti iz odgovora koji su “Politici” dostavljenih iz Uprave, nije jedini zbog čega se kasni sa izvršenjem sudskih presuda.

“Situacija je delimično takva i zbog manjka zaposlenih. Međutim, to se rešava tako što se na poslovima poverenika koji obavljaju izvršenje sankcija, delimično angažuju i zaposleni iz Službe za tretman zavoda, koji su prethodno prošli obuku”, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Imajući u vidu ova dva razloga, kako dodaju, prilikom donošenja odluke o izvršenju, određuje se prioritet prema kriterijumima poput rizika od zastarevanja kazne, opasnosti izvršenog krivičnog dela po zajednicu ili oštećenog, ličnost osuđenog, težinu krivičnog dela.

U Upravi kažu i da je Vlada Srbije, imajući u vidu značaj alternativnih sankcija za društvenu zajednicu i rešavanje veće efikasnosti u izvršenju ove vrste kazni, opredelila sredstva za nabavku još 1.000 nanogica do kraja godine.