Gazet Blic: Rama i Tači u misiji formiranja vlade bez izbora

Hašim Tači i Edi Rama intenzivno rade na formiranju nove kosovske vlade bez vanrednih parlamentarnih izbora, piše danas prištinska Gazeta Blic.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Pozivajući se na izvore bliske kosovskom predsedniku, Blic piše da osim što su u stalnoj komunikaciji, Tači i Rama su se navodno “tajno” više puta tim povodom sastali u Tirani.

Tim sastancima su prisustvovali i neki Tačijvi saradnici, ali se njihova imena ne navode.

Ističe se, naime, da je albanski premijer Rama u “misiji” da pomogne Tačiju u formiranju nove vlade bez izbora i da je, kako se navodi, čak u pregovorima s predstavnicima nekih političkih subjekata na Kosovu s namerom da ih nagovori da pristanu na taj scenario.

Prema istom izvoru, u narednim danima se očekuje “intenziviranje napora (Tačija i Rame) na postizanju ovog cilja”, kako bi sve bilo gotovo pre 22. avgusta, za kada je zakazana sednica parlamenta o raspuštanju skupštine.

Blic piše da je u Tačijevo kabinetu tražio potvrdu ove informacije, ali odgovor nije dobio.

Inače, sve stranke vlastiiI opozicije na Kosovu, uključujući i Demokratsku partiju Kosova, koju je Kadri Veselji nasledio od Tačija, izjasnile su se da su izbori jedini način za prevazilaženje situacije nastale pošto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na premijersku funkciju.